Θα …αδειάσει η Βουλγαρία από τη μετανάστευση


Δεκέμβριος 21, 2011.

Σόφια.

«Οι μισοί από τους Βουλγάρους εργαζομένους θα μεταναστεύσουν για αναζήτηση καλύτερων αμοιβών. Ήδη,  είκοσι στους εκατό συλλέγουν πληροφορίες και αναζητούν μια άλλη ευκαιρία, πριν, τελικά, αποφασίσουν να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό», γράφει η βουλγαρική ‘Ακτουάλνο’ και σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά τα έχει από στατιστική της  "Подкрепа"/ ‘Υποστήριξης’. Το μεγαλύτερο μέρος των εν δυνάμει μεταναστών στρέφεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο.


«Οι συμπατριώτες μας προτιμούν να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, αν και υπάρχουν περιορισμοί για τους Βουλγάρους και τους Ρουμάνους. Λειτουργούν παράνομα και ο όρος ‘χωρίς χαρτιά εργαζομένων’ έχει γίνει συνηθισμένος», εξηγεί ο καθηγητής Ντούχομιρ Μίνεβ  από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη των κοινωνιών και των γνώσεων  της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ωστόσο, τετρακόσιες χιλιάδες μετανάστες επέστρεψαν τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Τριάντα τοις εκατό των εργαζομένων που ρωτήθηκαν δεν προτιμούσαν τη μετανάστευση, λόγω έλλειψης πληροφόρησης και του φόβου της απάτης.

«Στην Βουλγαρία ζουν, επίσης, μετανάστες από άλλες χώρες», υπενθύμισε η Μαρί Ζελγιαζκοβα, βοηθός επικεφαλής του Ινστιτούτου. Εβδομήντα  τοις εκατό των εργοδοτών, πάντως,  δεν επιθυμεί να  συνεργαστεί μαζί τους. Υπάρχει μια προκατάληψη για τους εργαζόμενους κυρίως από Βιετνάμ  και Κίνα.

«Μελλοντικά η χώρα μας θα χρειαστεί  αλλοδαπούς εργαζομένους – κυρίως ανειδίκευτους για γεωργικές εργασίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού», προσθέτει η Μαρί Ζελγιαζκοβα.
--