Ιράν: «Θα κλείσουμε τα στενά του Ορμούζ σε ενδεχόμενη επίθεση»


Δεκέμβριος 26, 2011.

Τεχεράνη.

"Τα εν εξελίξει ναυτικά στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια ύδατα του Ιράν θα πρέπει να θεωρηθούν  ως μια σοβαρή προειδοποίηση προς τη Δύση, σχετικά με το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ", είπε ανώτερη Ιρανή βουλευτής τη Δευτέρα.

«Αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι μια προειδοποίηση προς τις χώρες της Δύσης, σχετικά με το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ», είπε  το μέλος της Εθνικής Ασφάλειας του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Zohreh Elahian.


«Εάν παρουσιαστεί κάποιος κίνδυνος για το Ιράν, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ικανή να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ» επανέλαβε  η  Ιρανή βουλευτής.

«Οι ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο και στη Θάλασσα του Ομάν δεικνύουν τη δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του ναυτικού του Ιράν στα περιφερειακά ύδατα», πρόσθεσε.

«Οι πολεμικές ασκήσεις σχετίζονται με τη δύναμη αποτροπής, κυριαρχίας και υπεροχής στην περιοχή και συμβολίζουν την αμυντική και τη δυναμική του συστήματος  αποτροπής  της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων», τόνισε  η νομοθέτης.

Οι ναυτικές δυνάμεις του Ιράν ξεκίνησαν μαζικά στρατιωτικά γυμνάσια στα διεθνή ύδατα στη θάλασσα του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό το Σάββατο.

Οι ασκήσεις που έχουν την ονομασία «Velayat 90» καλύπτουν μια περιοχή που εκτείνεται από τα ανατολικά του πορθμού του  Ορμούζ του Περσικού Κόλπου μέχρι τον Κόλπο του Άντεν και θα κρατήσουν δέκα ημέρες.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επίθεσης, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το Ισραήλ, αυτό θα έχει ως στόχο 32 αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή και συγχρόνως θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ.

 Εκτιμάται ότι το 40% του εφοδιασμού με πετρέλαιο παγκοσμίως, περνά μέσα από αυτήν την θαλάσσια οδό.
--