Μέρκελ: «Η Σερβία να εφαρμόσει λογική ανταλλαγής αγαθών με το Κοσσυφοπέδιο»


Δεκέμβριος 19, 2011.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα στην Πρίστινα ότι αναμένει από τη Σερβία προκειμένου να λάβει το καθεστώς υποψήφιας  χώρας, τη δημιουργία μιας λογικής ανταλλαγής αγαθών με το Κοσσυφοπέδιο, έλεγχο των σημείων διέλευσης και την εξάλειψη των παράλληλων δομών εξουσίας, γράφει η σερβική εφημερίδα 'Ντνέβνικ'.


«Είμαστε σε άμεση επαφή με το Βελιγράδι και η Σερβία έχει σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει να θεσπίσει μια λογική ανταλλαγή αγαθών με το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα,  να καθιερωθεί ο έλεγχος στα σύνορα και να εξαλειφθούν οι παράλληλες δομές διέλευσης», δήλωσε η Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
Όσον αφορά το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και ανέφερε ως παράδειγμα τον κοινό τελωνειακό έλεγχο,  κάτι το οποίο η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου έχει εφαρμόσει συμβάλλοντας στην προσπάθεια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι σημαντικό για το Κοσσυφοπέδιο να επικρατήσει η διαφάνεια και να θεσπιστεί το κράτος δικαίου.
Η Μέρκελ έφθασε στην Πρίστινα για να δει τους Γερμανούς στρατιώτες των δυνάμεων KFOR, που όπως είπε συμβάλλουν  στην ειρήνη της περιοχής.
Αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι αυτά έδειξαν ότι  υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Σερβία.
--