Sabine Fraser: « Η ετυμηγορία της Χάγης άνοιξε τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πΓΔΜ»


Δεκέμβριος 13, 2011.

Η ετυμηγορία της Χάγης άνοιξε τις πόρτες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην πΓΔΜ, είπε η Sabine Fraser διευθύντρια του ευρωπαϊκού τομέα της International Crisis Group.

Σύμφωνα, όμως,  με τη γνώμη της, καθίσταται επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη διαφορά του ονόματος. Η Fraser, μιλώντας σε εκπομπή της Deutsche Welle παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε με τόση σαφήνεια την ετυμηγορία της Χάγης υπέρ των Σκοπίων.


«Η απόφαση του Δικαστηρίου, αποφαίνεται σαφώς ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της ως προς την FYROM,  πραγματικά δεν περίμενα  μια τέτοια σαφή απόφαση υπέρ των Σκοπίων. Η απόφαση αυτή ανοίγει λίγο περισσότερο την πόρτα για την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε.

Στην παρατήρηση ότι παρά την ετυμηγορία, η ΕΕ ανέβαλε την ημερομηνία για τον καθορισμό των διαπραγματεύσεων με την FYROM, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, εκτίμησε ότι η ετυμηγορία, ανακοινώθηκε λίγο πριν από την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών και ήταν δύσκολο να ανταποκριθεί, άμεσα,  η ΕΕ σχετικά με την απόφαση του Δικαστηρίου.

«Προσωπικά θα έλεγα, όπως άλλωστε γράφηκε και στην έκθεση του International Crisis Group, να ανοίξει η διαδικασία συζήτησης για τα θέματα που αφορούν τα Σκόπια. Ακόμη και αν επίσημα δεν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η διαδικασία ελέγχου θα μπορούσε να αρχίσει. Αυτή ήταν η σύστασή μας για την ΕΕ», είπε η Φρέιζερ.

Όσο αφορά το ΝΑΤΟ, ήταν περισσότερο αισιόδοξη.

«Ελπίζω ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, η οποία έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη, θα απεμπλακεί η κατάσταση. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ που θα φιλοξενήσουν τη συνάντηση, είναι γενικά υπέρ την ένταξης των Σκοπίων. Ελπίζουμε να δούμε μια μικρή αλλαγή στο θέμα αυτό» είπε η Φρέιζερ.

--
Πηγή: Plusinfo-Skopje