Σκόπια: Συνάντηση Αρίφι- Wohlers


«αναβάλλεται η συνάντηση με Πάγκαλο»


Δεκέμβριος 23, 2011.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος για το όνομα» δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στα Σκόπια.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, αποτελεί , ίσως, μια νέα δυναμική για την επίλυση της διαφοράς, για την οποία απαιτείται η προθυμία και των δύο πλευρών», δήλωσε η Τέουτα Αρίφι, αναπληρωτής πρωθυπουργός με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη Paul Wohlers, μία ημέρα μετά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ.


« Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία που γίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η ετυμηγορία της Χάγης θα δώσει νέα δυναμική στην κίνηση αυτής της διαδικασίας. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε την αναστολή των συνομιλιών για το ζήτημα του ονόματος. Η θέση μας είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να επιλύσουν το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Η σκοπιανή αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τέουτα Αρίφι, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καθορίσει προθεσμία κατά την οποία η FYROM υποτίθεται ότι πρέπει να επιλύσει τη διαφορά με την Ελλάδα, αλλά μόνο συστήνουν ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτή.

Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ της επισημάνθηκε ότι η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πορεία  αλλά η δυνατότητα για γίνει πράξη απαιτείται πρώτα η επίλυση της διαφοράς για το όνομα με την Ελλάδα.

Η Αρίφι διευκρίνισε ακόμη ότι η προγραμματισμένη συνάντησή της, στα τέλη Δεκεμβρίου,  με τον Έλληνα αναπληρωτή πρωθυπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο, αναβλήθηκε  για τις αρχές του επόμενου έτους, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

--