Σκόπια: «Η Ισλαμική Κοινότητα και οι Ουαχαμπίτες σιωπούν»


Δεκέμβριος 23, 2011. Сител Телевизија

‘Οι επικεφαλής της Θρησκευτικής Ισλαμικής Κοινότητας συμβιβάστηκαν με τις ριζοσπαστικές δομές οι οποίες επισημάνθηκαν ως ηγετικές του Ουαχαμπισμού στα Σκόπια’

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό,  μια συνάντηση  των επικεφαλής πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της Ισλαμικής Κοινότητας (των Σκοπίων).

Επικεφαλής των φιλοξενουμένων ήταν ο Bekir Halimi, ο οποίος είναι και το κεντρικό στέλεχος των ριζοσπαστών μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με δήλωση σε αλβανικό κανάλι (των Σκοπίων), ο Χαλίμι επιβεβαίωσε τη συνάντηση και τόνισε  ότι τα αποτελέσματά της καθορίζονται ως  θετικά.


«Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο τη διερεύνηση της γενικότερης κατάστασης. Βρισκόμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας ιερείς για να εξετάσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην μουσουλμανική κοινότητα. Αυτά αναφέρονται  στις διαρκείς επιθέσεις που παρατηρούνται από ισλαμοφοβικούς κύκλους εναντίον του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων κυρίως στον αλβανικό πληθυσμό», δήλωσε.

Η Ισλαμική Κοινότητα των Σκοπίων  έδειξε απροθυμία να σχολιάσει  τις δηλώσεις αυτές, απλά επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι είναι ανοιχτή σε όλους εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν μέλη της.

Επισημαίνεται ότι ο  Μπεκίρ Χαλίμι βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την αστυνομία από το 2008, μετά τις υπόνοιες για δεσμούς του με πυρήνες της  Αλ Κάιντα του Κουβέιτ.
Υπάρχουν, μάλιστα, υποψίες ότι η σκοπιανή οργάνωση των Ουαχαμπιστών στα Σκόπια έχουν λάβει πέντε εκατομμύρια ευρώ για τους σκοπούς της. Ο Χαλίμι αρνήθηκε την κατηγορία αυτή και την καθόρισε  ως πολιτική πίεση  που γίνεται σε βάρος του.

Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας των Σκοπίων, Σουλεϊμάν Ρετζέπι έχει ξεκινήσει μια δίκη εναντίον του πρώην επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας, ο οποίος έγραψε ότι ισλαμική κοινότητα είναι ο ιθύνων νους του ουαχαμπισμού στα Σκόπια.

Μάλιστα, πριν από ένα δεκαπενθήμερο, ο Ρετζέπι είχε δηλώσει ότι  το ζήτημα αυτό έχει αναστατώσει το  ριζοσπαστικό Ισλάμ.
--