"Η Τουρκία βαδίζει προς ένα αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν"



Ιανουάριος 11, 2012.

Η γνωστή εφημερίδα της Βρετανίας, Financial Times, σε κύριο άρθρο της – γράφει το τουρκικό δημοσίευμα- επικεντρώνεται  σε σκληρή κριτική  προς τον  πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Το άρθρο καταγράφει σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει, όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικρίνει όμως το δικαστικό σύστημα.


Η βρετανική εφημερίδα θα σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «ο Τούρκος ηγέτης παρασύρει τη χώρα σε μια αυταρχική κυβέρνηση»

 Αναφέρει, επίσης,  ότι όταν ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία,  είχε ως στόχο,  να την φέρει  στο σωστό δρόμο και να γίνει πιο ανοικτή και φιλελεύθερη δημοκρατία, παρόλα αυτά, το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με έκθεσή του αυτήν την εβδομάδα αναφέρει για το τουρκικό δικαστικό σύστημα και αποκαλύπτει ότι υπάρχει στασιμότητα στη μεταρρύθμισή του.

Η εφημερίδα σχολιάζει  ότι «ο Ερντογάν θα πρέπει να κρατήσει την πολυαναμενόμενη υπόσχεσή του  για έναν νέο σύνταγμα». 

Σημειώνει ότι το σύνταγμα δεν είναι μόνο για την ελευθερία της έκφρασης αλλά και για εγγυήσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, οι οποίες, εγγυήσεις,  θεωρούνται αναγκαίες.

Οι Financial Times γράφουν  ότι ο Τούρκος ηγέτης ζήτησε συγνώμη για τα θύματα των 13 χιλιάδων Κούρδων του 1930 αλλά δεν ζήτησε συγνώμη για τη δολοφονία των 35 Κούρδων πριν από δύο εβδομάδες από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και «έτσι αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτού του είδους τις αντιθέσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αραβική άνοιξη η Τουρκία απέκτησε περιφερειακή επιρροή επειδή  ως μουσουλμανικό κράτος αποτέλεσε πρότυπο για τις νεοσύστατες δημοκρατίες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει  ότι  η ενίσχυση του αυταρχικού καθεστώτος της Τουρκίας αποτελεί κακή συνταγή για την οικονομία της χώρας « και αυτό πρέπει να το αποφύγει η Άγκυρα», σημειώνει.
--