Σκόπια: Συνάντηση Αχμέτι με Βρετανό πρέσβη για ένταξη στο ΝΑΤΟ



" Ο Αχμέτι τόνισε τους φόβους για εθνοτικές εντάσεις στην πΓΔΜ"

Ιανουάριος 18, 2012- ИНПРЕС

Στην κατοικία του Βρετανού πρέσβη στα Σκόπια, ο πρόεδρος του κόμματος  της  ‘Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση’, Αλί Αχμέτι, συναντήθηκε με τον πρέσβη Christopher Yvon.

Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος και ο Βρετανός πρέσβης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πολιτική κατάσταση της χώρας, πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο το Μάιο του τρέχοντος έτους.


 Ο Αλβανός πολιτικός τόνισε  τη σημασία της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, τόσο για τη χώρα, όσο και για την περιοχή. Ταυτόχρονα,  επεσήμανε τις μεγάλες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της  χώρα,  αλλά, και στην κοινωνική σταθερότητα, σε περίπτωση καθυστέρησης της διαδικασίας.

Ο Αχμέτι κάλεσε τον Yvon και την κυβέρνησή του να υποστηρίξουν την FYROM στο ΝΑΤΟ, διότι η διεθνής κοινότητα έχει επενδύσει πολλά στη σταθερότητα της πΓΔΜ και της περιοχής και ως εκ τούτου, καθώς η διαδικασία πλησιάζει προς το τέλος της, θα πρέπει (η διεθνής κοινότητα) για άλλη μια φορά να κινητοποιηθεί για την στήριξη στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της χώρας.

Ο Βρετανός πρέσβης υπογράμμισε εκ νέου την υποστήριξη της χώρας του στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την ελπίδα  ότι η πΓΔΜ θα αποτελέσει μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του, σχετικά με τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση καθυστερήσεων στην  διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

Ο πρόεδρος, ωστόσο, του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, δήλωσε ότι οι συνέπειες αυτές, θα είναι σημαντικές  στον οικονομικό τομέα αλλά, πρόσθεσε,  ότι αδυνατεί  να εμποδίσει τις εντάσεις που θα δημιουργηθούν  μεταξύ των εθνοτήτων καθώς και το σχεδιασμό προκλήσεων  από ομάδες που δεν επιθυμούν το καλό της πΓΔΜ και της περιοχής.

Ο Αχμέτι, είπε ακόμη, ότι το κόμμα του με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση των Σκοπίων προσπαθεί να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο το DUI αποφάσισε να ηγηθεί των υπουργείων που συνδέονται άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
--