«Η Ελλάδα επιδιώκει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα»




Ιανουάριος 17, 2012.

«Η Ελλάδα επιδιώκει και  έχει στόχο  να παγώσει τις διαπραγματεύσεις  για τη διαφωνία του ονόματος με την πΓΔΜ»

Αυτό δημοσιεύεται σήμερα στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σχολιάζουν  την εξέλιξη  του νέου γύρου των συνομιλιών για το όνομα στη συνάντηση των δύο πλευρών στην Νέα Υόρκη, με ξεχωριστές συναντήσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τα διαπραγματευόμενα μέρη, την Αθήνα και τα Σκόπια.


Ο Νίμιτς είχε χωριστές συναντήσεις  με τον Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιο Βασιλάκη και με τον Σκοπιανό  διαπραγματευτή Ζόραν Γιολέφσκι.

Και τα δύο μέρη δεν προτίμησαν  τις κοινές συνεδριάσεις με τον διαμεσολαβητή  Μάθιου Νίμιτς και σε αυτό συνηγόρησε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η Αθήνα πρόκειται να μπλοκάρει τη διαδικασία του ονόματος. Μάλιστα, σύμφωνα με  τελευταίες πληροφορίες, ο Έλληνας διαπραγματευτής, Αδαμάντιος Βασιλάκης, εκτιμά ότι είναι άνευ ουσίας η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Δεν πρόκειται, δηλαδή, να επηρεάσει  τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται εν εξελίξει.

Ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης αναφέρει, ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ενδεχομένως να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα κατά τον επόμενο μήνα, τονίζοντας έτσι το ενδιαφέρον του Οργανισμού για την επίλυση του θέματος του ονόματος μεταξύ των δύο κρατών.

Πάντως, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για πιο εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος.
--