Τσερβενκόφσκι: «Επιδεινώνονται βασικοί τομείς της ελευθερίας»



Συναντήσεις Τσερβένκοφσκι και Αχμέτι με Σάνινο

Ιανουάριος 17, 2012.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της πΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι , συναντήθηκε ( χθες),  με τον Γενικό Διευθυντή  της Διεύρυνσης, Στέφανο Σάνινο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια,  τόνισε ότι παρά τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ, τα οποία προκαλούνται κυρίως από την οικονομική κρίση, η θέση της Ένωσης  είναι σαφής, η διεύρυνση εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.


Με το δεδομένο  της ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, ότι, δηλαδή,  η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας καθώς και η λήψη του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας, καθίσταται σαφές ότι η FYROM πρέπει να εφαρμόσει  το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο Σάνινο.

Ο Μπράνκο Τσερβέρνκοφσκι, σημείωσε ότι η πΓΔΜ βρίσκεται  σε μια στάσιμη κατάσταση (Status quo) σύμφωνα με την οποία αντί για την περαιτέρω εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων, μπορεί η χώρα να δει επιδείνωση σε βασικούς τομείς της κοινωνικής δημοκρατίας, όπως το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την πολιτικοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρόεδρος του SDSM,  επιβεβαίωσε την άποψη ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας και όχι εναλλακτική λύση προς την FYROM. Η σοσιαλιστική  ένωση είναι πλήρως προσανατολισμένη στην υλοποίηση αυτού του στόχου, είπε.

Συνάντηση Αχμέτι με Σάνινο

Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι, συναντήθηκε, σήμερα, με το Γενικό Διευθυντή της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφανο Σάνινο και εξεδήλωσε  το ενδιαφέρον του κόμματος του για την ένταξη  της χώρας στην ΕΕ.
«Η FYROM προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή ατζέντα και πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη των απαιτούμενων ευρωπαϊκών προτύπων», είπε ο Αχμέτι, πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση όπου δεν υπάρχουν  σύνορα και περιορισμοί.
--