Dnevnik: Παρά την κρίση η Ελλάδα δαπανά εκατομμύρια για τη διπλωματία



Ιανουάριος 13, 2012.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών (της Ελλάδας) ξεπερνούν  τα 168 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα  που δεν αποκαλύπτονται επίσημα,  αλλά λένε ότι η γειτονική χώρα δαπανά για αγορά  της υποστήριξης της στα εθνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου  του ζητήματος της ονομασίας.


Η οικονομική κρίση που  προκαλεί σφίξιμο στο ζωνάρι, στην Ελλάδα απέτυχε να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες των  μυστικών κονδυλίων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μόνο την τελευταία τριετία, υπολογίζεται ότι το μυστικό θησαυροφυλάκιο της ελληνικής διπλωματίας έχει ξεπεράσει τα € 168 εκατομμύρια, χρήματα που τελικά δεν δημοσιοποιούνται .

Ο τρέχων επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας , κ. Σταύρος Δήμας, όπως και οι προκάτοχοί του, βρέθηκε αντιμέτωπος με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις γιατί σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όταν η συγκυρία απαιτεί αυστηρή λιτότητα, το Υπουργείο Εξωτερικών αυξάνει τα συγκεκαλυμμένα κεφάλαια.

Μόνο το 2011, τα μυστικά κονδύλια που διέθεσε η διπλωματία της Αθήνας, εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ.  Η έρευνα για το ποιος παίρνει αυτά τα χρήματα, κατέληξε ότι τοποθετήθηκαν κάτω από το πέπλο των  «υψηλών εθνικών συμφερόντων».

--