Αλβανία: Δημοπρασία εννέα στρατιωτικών αεροσκαφών



Ιανουάριος 13, 2012.

Τίρανα.

Εννέα στρατιωτικά αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων, κινεζικής κατασκευής,  αναμένονται να τεθούν σε πώληση με δημοπρασία από το αλβανικό Υπουργείο Άμυνας.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Δημοσίων Συμβάσεων, ανακοινώθηκε ότι η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με αρχική τιμή τα 24 εκατομμύρια λέκ, χωρίς ΦΠΑ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αεροσκάφη αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί  από την πρώην σχολή αεροπορίας στον Αυλώνα και κατόπιν από το πρώην αεροπορικό σύνταγμα των Τιράνων.

Σύμφωνα με την κοινοποίηση, που δημοσιεύεται από την  αναφερόμενη επίσημη ιστοσελίδα, το Υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να πουλήσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη για μη στρατιωτική χρήση, αφού διαπίστωσε ότι η χρήση τους δεν είναι, πλέον,  απαραίτητη στις αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόκειται για δύο τύπους αεροσκαφών, Jak 18, κινεζικής κατασκευής από το 1971 και ΑΝ-2  που παρήχθησαν το 1966.

Τα αεροσκάφη τύπου Jak 18 είναι δύο καθισμάτων που χρησιμοποιούνταν στο σχολείο  της αεροπορίας ως πρώτη επαφή για τους νέους πιλότους αλλά και για επιδείξεις, ενώ τα ΑΝ-2   έχουν  χωρητικότητα 10 θέσεων και είχαν διαφορετικές λειτουργίες από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
--