Μέρκελ προς Γκρούεφσκι: «Τι όνομα να βάλουμε Νίκολα;»



Φεβρουάριος  14, 2012.

Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα έχει την τελευταία ευκαιρία να «ασκήσει πιέσεις» για την ‘επανόρθωση του λάθους’ που έγινε στο Βουκουρέστι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.


Η γερμανική  στήριξη για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική γιατί η Γερμανία είναι μια από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παράγοντες της διεθνούς πολιτικής  σκηνής, όπως δηλώνουν  πρώην διπλωματικοί παράγοντες.

Ως συνέπεια, στη συνάντηση Μέρκελ- Γκρουέφσκι,  ο  Ρίστο Νικόφσκι βλέπει μια ευκαιρία για να τονωθεί εκ νέου η ανάγκη ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και είναι μια ευκαιρία να διορθωθεί το λάθος που έγινε στο Βουκουρέστι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

«Ο πρωθυπουργός μας είναι σε θέση να ενημερώσει άμεσα έναν από τους σημαντικότερους παίκτες για να μεταφέρει τις φιλοδοξίες μας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξηγήσει, επιπρόσθετα, την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, ότι πρέπει να επηρεάσει τη λειτουργία της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης Ρίστο Νικόφκσι.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αυτές, ο καθηγητής Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει μια διαφορετική  εκτίμηση των προτεραιοτήτων  της χώρας μας σε διμερές πλαίσιο.
«Νομίζω ότι δεν ενδιαφέρονται για την οικονομική ανάπτυξη των Σκοπίων,  που θα αποτελούσε εμπόδιο για την ευρω-ατλαντική μας ενσωμάτωση, πιστεύω ότι το Βερολίνο θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας μας».

«Όπως άλλωστε επισημάνθηκε και από το κρατικό πρακτορείο  ΜΙΑ – σημειώνει το δημοσίευμα- η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με κοινή πρωτοβουλία των δύο πλευρών. Είναι ωστόσο σαφές, ότι  η ενισχυόμενη διπλωματική δραστηριότητα δεν θα επιλύσει το πρόβλημα με την Ελλάδα, αλλά θα ασχοληθεί, αποκλειστικά,  αν μπορεί το ζήτημα αυτό να επιλυθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ», θα δηλώσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι.

Η σημερινή συνάντηση του Νίκολα Γκρούεφσκι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκερ είναι η πρώτη μετά την επανεκλογή του σκοπιανού πρωθυπουργού. Όπως ανακοινώθηκε, επίσημα, τα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι  η οικονομική συνεργασία, η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και το ζήτημα της διαφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα του κρατιδίου.


--