«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταθερά προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας»



Ιανουάριος 18, 2012.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς , εξέφρασε την υποστήριξή  και τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόοδο της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και την πορεία της χώρας στις Ευρω-ατλαντικές δομές.


 Ο Αμερικανός πολιτικός, τόνισε ότι ο σχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί μια ιδανική  ευκαιρία για την Β/Ε να συνεχίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της,  όσον αφορά το σχέδιο δράσης για την ένταξη της στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η περαιτέρω πρόοδος στην επίλυση των στρατιωτικών μέσων, θα δοθεί  κατά την προσεχή  Σύνοδο Κορυφής του  ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Ο  Γουίλιαμ Μπερνς επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωατλαντική ενσωμάτωση και ότι είναι σταθερά προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης.

Στην επίσκεψή του στη Βοσνία, ανέφερε ότι η χώρα αυτή έχει την υποστήριξη  των ΗΠΑ για την περαιτέρω πρόοδο και την ευημερία του λαού της, αλλά, και για τη στήριξη της σταθερότητας των Δυτικών  Βαλκανίων.

Ο Αμερικανός πολιτικός  υποστήριξε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και εξέφρασε την εκτίμηση για τη συνεχή συμβολή και τη συμμετοχή της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στην αποστολή των στρατευμάτων της ISAF.

O Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε στο Σεράγεβο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών  Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και τον υπουργό Εξωτερικών Ζλάτκο Λαγκουμντζία.
--

Bosnia