Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι Έλληνες επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για τη διένεξη Σκοπίων-Ελλάδας…Φεβρουάριος 21, 2012.

Σκόπια.

Ένα κύμα ελληνικών επενδυτικών εταιρειών έχει επεκταθεί κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, όχι μόνο στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, αλλά κυρίως στα Σκόπια, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.


«Οπωσδήποτε δεν έχει καμία σχέση με την ουσία του πράγματος, η διμερής διαφορά που οδήγησε στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας για ένταξη των Σκοπίων, στο ΝΑΤΟ και την αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

«Οι Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε  τομείς όπως η οικοδομή, η βιομηχανία τροφίμων, η γεωργία, η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και στον κτηματομεσιτικό τομέα. Ουδόλως τους νοιάζει η μακροχρόνια διαφωνία του ονόματος».

Για παράδειγμα –συνεχίζει το δημοσίευμα- το Μοναστήρι που είναι μόλις δέκα χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα έχει γίνει μαγνήτης για την κλωστοϋφαντουργία. Ο Δήμαρχος του Μοναστηριού,  Βλαντιμίρ Ταλέφσκι,  δηλώνει ότι οι Έλληνες έχουν  περισσότερα εργοστάσια εκεί παρά οπουδήποτε αλλού.

Πολλοί από αυτούς, επενδύουν στις βιομηχανικές ζώνες που ευνοούν τις εταιρείες, επειδή προσφέρονται φθηνά οικόπεδα και χαμηλοί ή καθόλου φόροι, παρά μόνον τέλη  που εισπράττονται για έργα κοινής ωφελείας για το δήμο.

Μια άλλη δημοφιλής εμπορική περιοχή είναι της πόλης Δοϊράνης, στο νότο, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα και μοιράζονται τη λίμνη Δοϊράνη. Η περιοχή είναι ελκυστική για τους Έλληνες ξενοδόχους και εκείνους που εμπλέκονται στην ελαφρά βιομηχανία. Στα τελευταία δύο χρόνια, περίπου 20  ελληνικές εταιρείες άρχισαν να λειτουργούν στην περιοχή. Ένας πρόσθετος αριθμός είναι αυτός που βρίσκεται σε αναμονή για έγκριση από το Πολεοδομικό Σχέδιο.

«Φθηνό εργατικό δυναμικό και καλές φορολογικές συνθήκες είναι τα βασικά σημεία, όταν πρόκειται για την έναρξη μιας επιχείρησης στα Σκόπια», δηλώνει ο δήμαρχος της σκοπιανής Δοϊράνης, Τσάμπουλεφ Γκλιγκόρ, προσθέτοντας ότι «τα ελαιοτριβεία, καθώς και η κατασκευή μεγάλων εργοστασίων για επεξεργασία και τη συντήρηση προϊόντων, είναι τα πιο ελκυστικά για τους Έλληνες επιχειρηματίες».
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι στην πόλη Στρούμιτσα το 40% των εταιρειών που έχουν επενδύσει είναι ελληνικές. Επίσης, ένα σύνολο άλλων 16, υπό κατασκευή εργοστασίων, θα δημιουργήσει στην πόλη αυτή 1300 θέσεις εργασίας. Δύο από τα νέα εργοστάσια αυτά είναι Ελλήνων επενδυτών, λέει ο Δήμαρχος της Στρούμιτσας, Ζόραν Ζάεφ.
Επιπρόσθετα, το Εμπορικό Επιμελητήριο στη γειτονική Βουλγαρία, ανακοίνωσε ότι  περίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα απασχολούν περίπου 82.000 άτομα. Οι ελληνικές εταιρείες ανέφεραν ότι μετακόμισαν στη Βουλγαρία λόγω χαμηλού φορολογικού συντελεστή, φθηνού εργατικού δυναμικού, μακροοικονομική σταθερότητα, καλές υπηρεσίες μεταφοράς, ευνοϊκές ρυθμίσεις για μίσθωση ή αγορά ακινήτου- πολλά, δηλαδή, χαρακτηριστικά που έχουν και τα Σκόπια.
Ο Δήμαρχος της σκοπιανής Δοϊράνης είναι ρεαλιστής:
«Κάθε νέο εργοστάσιο στην περιοχή μας αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, βελτιώνει το συνολικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή  και προέλευση των επενδύσων», είπε ο Τσάμπουλεφ.
--
Β92