Τουρκία: Ένταση σε καρναβάλι στα Σκόπια!



Φεβρουάριος 1, 2012.

«Στα Σκόπια, ένα παραδοσιακό καρναβάλι που πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη χώρα, ήταν προσβλητικό για το Ισλάμ» , σημειώνει, σήμερα, τουρκικό δημοσίευμα, αναφερόμενο στην ένταση μεταξύ των Μουσουλμάνων και των διοργανωτών του καρναβαλιού της Βέβτσανης…

Και συνεχίζει:


«Πορνογραφικές εικόνες μιας γυναίκας που ήταν αναμεμειγμένη με την ημισέληνο και το αστέρι σε μια πράσινη σημαία καθώς και η ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν μια χαοτική κατάσταση  στην περιοχή των Σκοπίων.

Για τις εκδηλώσεις του παραδοσιακού  καρναβαλιού  του Δήμου της Βέβτσανης,  μια ομάδα μουσουλμάνων οργάνωσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας,  ισχυριζόμενη ότι αυτές οι εικόνες αποτελούσαν  προσβολή για το Ισλάμ.

Το θέμα αυτό έφθασε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

 Οι βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων σε ομιλία τους  είπαν ότι η πολύ-εθνική και πολύ-θρησκευτική υπόσταση της χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και  προέτρεψαν σε ηρεμία για την αποφυγή ζημιών.

Οι δύο Τούρκοι βουλευτές της σκοπιανής βουλής, ο Kenen Hasip και ο Erdoğan Saraç τόνισαν ότι  η ευθύνη είναι συλλογική  και δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω ένταση και να υπάρχει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός.

Αναμένεται, μάλιστα, οι σκηνές και τα γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν  γύρω από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού αλλά και αυτών που  έγιναν μεταγενέστερα,   να αποτελέσουν  θέμα σε ειδική ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, βρισκόμενος σε επίσκεψη στην 
Άγκυρα, προειδοποίησε να μην πέσουν οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα σε αυτά τα γεγονότα, επιδιώκοντας πολιτικά κέρδη.

Επιπρόσθετα, ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ίβανοφ, είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ισλαμικής Κοινότητας,  Σουλεϊμάν Ρετζέπι και τον επικεφαλής της ‘μακεδονικής ορθόδοξης εκκλησίας’, αρχιεπίσκοπο Στεφάν, στην προεδρική κατοικία και τους παρότρυνε να μεσολαβήσουν  για την πρόληψη περαιτέρω  επιδείνωσης  των δύο κύριων κοινοτήτων της χώρας.
--
Haberler