Τουρκικό δημοσίευμα: «Ρωσική αποικία η Κύπρος»…




Φεβρουάριος 10, 2012.

«Η εφημερίδα Guardian σε ένα άρθρο- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- που αναφέρεται  στις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας, σημειώνει ότι στη Λεμεσό κυκλοφορούν χιλιάδες Ρώσοι, υπάρχουν ρωσικά σχολεία, ρωσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ρωσικά γούνινα παλτά, ρωσικά καταστήματα τροφίμων και η πόλη έχει γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτιμάται ως «Λιμασόλ-γκραντ».


Επιπλέον, η αναφορά του BBC για ένα ρωσικό σκάφος που κατέφυγε λόγω της θύελλας  στο λιμάνι της Λεμεσού, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σε αυτό 60 τόνοι πυρομαχικών που το άφησαν να πλεύσει προς τη Συρία.

« Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, έπρεπε να προβεί σε κατάσχεση του πλοίου. Όπως, σαφώς, απορρέεται από το Ευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Αλλά οι κυπριακές αρχές τροποποίησαν  τη διαδρομή του πλοίου δίδοντας  αόριστες υποσχέσεις. Τελικά το πλοίο κατευθύνθηκε στη Συρία και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Ταρτούς, όπου και ξεφόρτωσε»

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις με την Κύπρο. Της παρείχε, το Κρεμλίνο, ένα δάνειο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να απαλλαγεί από την οικονομική κρίση. Η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κύπρο, ενώ βρίσκεται σε αντίθεση με τους τουρκοκυπρίους».

«Πολύ ενεργή η ρωσική μαφία»

Guardian gazetesi Kıbrıs'la Rusya arasındaki ilişkileri ele aldığı bir yazıda binlerce Rus'un yaşadığı Limasol'un Rus okulları, Rus radyo istasyonları, kürk manto, kefir ve Baltika satılan dükkanlarıyla Rusya Federasyonu'nun bir parçası haline geldiğini kentin 'Limasolgrad' olarak anıldığını aktarıyor. Με τον πιο πάνω τίτλο, συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα:
“Στο άρθρο αυτό αναφέρονται off-shore εταιρείες που δρούν στο νότιο τμήμα του νησιού, επισημαίνοντας ότι κυκλοφορεί ρωσικό χρήμα”:

«Το ένα τρίτο των καταθέσεων των τραπεζών είναι  ξένης προέλευσης, ρωσικής επενδύσεων. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, έχουν χαμηλή φορολογία και επομένως ρωσικό όφελος. Ο φόρος που καταβάλλεται όταν μεταφέρονται  τα χρήματα στη Ρωσία επιστρέφεται στη Ρωσία. Οι κυπριακές αρχές  αρνούνται  ότι η Κύπρος αποτελεί ένα καταφύγιο για ξέπλυμα χρήματος και οι Ρώσοι επενδυτές λένε ότι επενδύουν περισσότερα χρήματα στην Αυστρία και την Αγγλία».

"Bankalardaki mevduatların dörtte biri, yabancı yatırımların da üçte biri Rus kaynaklı. Rus yatırımcılar tabela şirketleriyle yüzde 10 oranındaki düşük kurumlar vergisinden yararlanıyorlar. Bu paralar Rusya'ya vergi ödenmeden daha sonra Rusya'ya dönüyor. Kıbrıslı yetkililer, ülkelerinin para aklama cenneti olduğunu reddediyorlar ve Rusların Avusturya ve İngiltere'ye daha fazla para yatırdığını söylüyorlar."« Όμως, πολλοί ειδικοίσυνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα- βλέπουν με δυσπιστία όλα αυτά και λένε ότι η ρωσική μαφία είναι πολύ δραστήρια στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου «Hubert Faustmann»:  Η Ρωσία δεν θέλει η Κύπρος να πτωχεύσει οικονομικά και η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αρνείται ότι η Κύπρος είναι αποικία της Ρωσίας.

Εντούτοις, πηγαίνουν στην Μόσχα οι Κύπριοι για σπουδές και ο Κύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, δηλαδή, του Κομμουνιστικού κόμματος και όταν πήγε το 2008 επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία χαρακτηρίστηκε από την Ευρώπη ως το «κόκκινο» πρόβατο», σημειώνει το  κείμενο του ‘Ντουνιά’

--