Νέος πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Σκόπια και Σερβία έχουν ακόμη πολύ δρόμο»




Φεβρουάριος 7, 2012.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, δήλωσε, από το Βερολίνο, ότι  η FYROM  και η Σερβία δεν μπορούν να ελπίζουν σε άμεση ένταξη στην ΕΕ, αλλά σε ένα μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ανέφερε  η Deutsche Welle στην σλαβοσκοπιανή γλώσσα.


«Εδώ και πολύ καιρό, πίεζα τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, να ανοίξουν  τις προοπτικές τους, για μια πιθανή ένταξη στην ΕΕ. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες ταξινομήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το πούμε ανοικτά. Θα είναι μια μακρά διαδικασία. Αλλά παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι η FYROM και η Σερβία πρέπει να έχουν μια ευκαιρία, σε βάθος χρόνου, να γίνουν μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.

Στη συζήτηση που είχε ο Σούλτς με τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, κυριάρχησε η κρίση του χρέους της Ελλάδας, εξέφρασε, μάλιστα την αισιοδοξία του για τη χώρα αυτή.

Τότε, τέθηκε ερώτημα αν υπάρχει και αισιοδοξία για τα Σκόπια, μετά από τον τριετή αποκλεισμό που της επιβάλλει η Ελλάδα, σε συνάρτηση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την απόφαση της Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, επειδή το Δικαστήριο αποφάνθηκε και ξεκαθάρισε τα πράγματα», δήλωσε ο Schulz, ο οποίος ανέλαβε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου και η προσοχή του εστιάζεται κυρίως στα γεγονότα  που περιβάλλουν το δημοσιονομικό σεισμό που συνεχώς προκαλεί στην Ένωση, η κρίση χρέους της Ελλάδας, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα της «Тера телевизија».
--