« Ο Νίμιτς επισκέφθηκε μουσεία στα Σκόπια και ενδιαφέρθηκε για τη δίωξη των Εβραίων»…


 Ο Μάθιου Νίμιτς στο μουσείο του Ολοκαυτώματος των Σκοπίων

Φεβρουάριος 25, 2012.


«Παραμένει ασαφές κατά πόσο ο Μάθιου Νίμιτς, εμπνεύσθηκε από τα μουσεία που επισκέφθηκε στα Σκόπια, ώστε να αποφασίσει να επισκεφθεί και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας», αναφέρει το σκοπιανό Κανάλ 5, με επικριτική διάθεση.


«Ο Νίμιτς», υπογραμμίζει το σκοπιανό κανάλι, «δεν ενδιαφέρθηκε  μόνο για αρχαία, αλλά και για την τελευταία περίοδο της ιστορίας και ιδιαίτερα για την δίωξη των Εβραίων από τα Σκόπια (ως γόνος εβραϊκής οικογένειας).

Ρώτησε, μάλιστα, αν υπάρχει τέτοιο μουσείο στην Ελλάδα και έλαβε την απάντηση ότι  αν και κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τους Εβραίους της γιουγκοσλαβικής περιοχής  της Vardarska banovina – σημερινά Σκόπια-  εκδιώχθηκαν και 5.000 Έλληνες Εβραίοι που πήγαν στα στρατόπεδα θανάτου. Άλλωστε,  το Μουσείο των Σκοπίων, είναι ένα από τέσσερα μουσεία του Ολοκαυτώματος που υπάρχουν σε όλον τον Κόσμο.

Πάντως, αναφέρει , το σκοπιανό δημοσίευμα αφού ο Νίμιτς επισκέφθηκε τα μουσεία της Θεσσαλονίκης και της Πέλλας κατέληξε στη βίλα του φίλου του Νίκου Ευθυμιάδη στη Χαλκιδική και δεν είναι γνωστό αν συζήτησαν το θέμα της ονομασίας…

--