Σκόπια: Διαφωνία αλβανικού κόμματος στην Αστυνομική Συμφωνία Σκοπίων- Βελιγραδίου




Φεβρουάριος 23, 2012.


Το Δημοκρατικό Αλβανικό Κόμμα (DPA), στο οποίο ηγείται ο Μεντούχ Τάτσι, θα υποβάλλει πρόταση στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο για την ακύρωση της συμφωνίας που προβλέπει συνεργασία μεταξύ της FYROM και της Σερβίας  στον αστυνομικό τομέα, επειδή  είναι εξαιρετικά επιζήμια για τους Αλβανούς.


Τα παραπάνω δήλωσε ο  Ιμέρ Αλίου, συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DPA.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνεται το δικαίωμα της επέμβασης της σερβικής αστυνομίας στην FYROM.

“Το DPA δεν θα επιτρέψει τις γενοκτονίες και τις εγκληματικές δραστηριότητες των δομών της σερβικής αστυνομίας να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της FYROM και ειδικότερα σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί. Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί έτσι που να επιτρέπει τη σερβική αστυνομία να παρακολουθεί  ανθρώπους της FYROM, τις επικοινωνίες, την πρόληψη συγκρούσεων, που σε μεγάλο βαθμό υπάρχει επιφύλαξη για την κυριαρχία του κράτους. Και μια τέτοια κατάργηση της υπάρχουσας νομοθεσίας θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για τους Αλβανούς», δήλωσε ο Αλίου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν φοβάται εάν θα κατηγορηθεί ότι με την πρόταση/σχέδιο του DPA προστατεύει τους εγκληματίες ή τους ανθρώπους που δουλεύουν ενάντια στα συμφέροντα της FYROM. Ο Αλίου απάντησε με αντιπρόταση-ερώτηση: «ποιο θα ήταν το συμφέρον  της Σερβίας, να εντοπίσει εγκληματίες στην FYROM»;

Πάντως, εκτός από το Δημοκρατικό Αλβανικό Κόμμα την πρόταση αυτή  υποστηρίζει και το αλβανικό κόμμα του  Ρούφι Όσμανι. Επιπρόσθετα,  ο αλβανός βουλευτής  Ιζέτ Ζεκίρι είπε ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ο αλβανός βουλευτής του DPA, Ορχάν Ιμπραχίμι αντέδρασε έντονα στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία αυτή, προβάλλοντας φωτογραφίες εκτελεσθέντων Αλβανών από τη σερβική αστυνομία.

Κατόπιν αυτής της αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τράικο Βελιανόφσκι ζήτησε  τη διακοπή της  συζήτησης.

--