Αυστραλία: Η αλλαγή από FYROM σε «Μακεδονία» είναι δύσκολη πολιτική απόφαση…



Φεβρουάριος 23, 2012.

Καμπέρα.

Η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία είναι ενοχλημένη από την απόφαση της Καμπέρα να αποχωρήσει από την οδηγία, στην οποία οι Σκοπιανοί ονομάζονταν «Σλαβομακεδόνες» και να τους αποκαλέσει «Μακεδόνες», βλέποντας αυτήν την αλλαγή, ως προοίμιο, για μια πιθανή αλλαγή της στάσης απέναντι στο όνομα της χώρας, που τώρα είναι αναγνωρισμένη ως FYROM και όχι με το συνταγματικό της όνομα.


Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό, είναι απόφαση, καθαρά, της Καμπέρα, που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των Σκοπιανών και των Ελλήνων που βρίσκονται στο έδαφός της Αυστραλίας.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας εκπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα  συνεχίζει η Αυστραλία να  χρησιμοποιεί το όνομα FYROM και δεν θα υποχωρήσει, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο όνομα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται  από τον ΟΗΕ.

Αν και η μετονομασία της κοινότητας μας –συνεχίζει το σκοπιανό δημοσίευμα- από «Σλαβομακεδονική» σε «Μακεδονική» δεν φαίνεται να επηρεάζει την αναγνώριση της συνταγματικής μας ονομασίας, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ μεγάλη απόφαση για την Καμπέρα, γιατί θα ήταν μια πολιτική απόφαση και όχι μια δικαστική, όπως έγινε με το όνομα της κοινότητάς μας, γράφει το δημοσίευμα.

«Πιστεύω ότι η Αυστραλία θα αναγνωρίσει τη χώρα μας ως «Μακεδονία» μόνο από την ισχύ  της ψήφου των Σκοπιανών, όταν θα υπερτερεί σε σχέση με αυτή των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Η πολιτική κουλτούρα στην Αυστραλία εναρμονίζεται με τις θέσεις των κύριων πολιτικών κομμάτων και δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τις υποσχέσεις της αντιπολίτευσης, ότι όταν θα έρθουν στην εξουσία θα αλλάξουν την πολιτική αυτή. Παράδειγμα αποτελεί η σημερινή  εξουσία, που ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, είχε υποσχεθεί ότι θα μας ικανοποιήσει και όταν ανέλαβε την εξουσία μας ξέχασε», θα πει ο Σκοπιανός διπλωμάτης στην Καμπέρα.

Σύμφωνα με αυτόν, οι μετανάστες μας –γράφει το δημοσίευμα- κέρδισαν τη μάχη να ονομαστούν ‘Μακεδόνες’ με δικαστική απόφαση που βασίστηκε στο νόμο στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον οποίο κάθε άτομο από οποιαδήποτε χώρα έχει το δικαίωμα του ελεύθερου προσδιορισμού του, έτσι η νίκη ήταν αναπόφευκτη. Σε αντίθεση, για την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Σκοπιανών στην Αυστραλία, Μίκυ Ντοντέφσκι,  ο αγώνας για την αναγνώριση που άρχισε πριν από 15 χρόνια δεν θα σταματήσει, ειδικά τώρα που υπάρχει και το νέο δεδομένο. Όλες οι σκοπιανές οργανώσεις θα συντονίσουν το έργο τους και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα είναι απρόβλεπτα, είπε Ντονέφσκι- όπως σημειώνει η 'Πρωινή' των Σκοπίων.


--