«Ο Τάτσι ακολουθεί την πολιτική της Αθήνας και της Σόφιας»


 Μεντούχ Τάτσι (α), Χασίμ Θάτσι (δ),  στη μέση ο ιδρυτής και πρώην ηγέτης του DPA

Μάρτιος 20, 2012.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DPA,  των Σκοπίων,  Μεντούχ Τάτσι, εργάζονται  προς το συμφέρον της πολιτικής που ακολουθούν η Αθήνα και η Σόφια με την άρνηση της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας και της διαίρεσης των Βαλκανίων.


Τα παραπάνω αναφέρει  η σκοπιανή εφημερίδα «Dnevnik», η οποία σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος, Τάτσι προς την ‘Ora News’, όπου ανέφερε ότι οι Σλάβοι και και το κράτος των Σκοπίων είναι ένα τεχνητό δημιούργημα, μια πειραματική κατάσταση.

Ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι έχει σχολιάσει αρνητικά,  πρόσφατα τη διαίρεση των Αλβανών και θα προτιμούσε να ζουν όλοι σε μια κρατική οντότητα, προοιωνίζοντας την περίπτωση αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

«Η στάση αυτών των δύο πολιτικών είναι υπέρ της ελληνικής και βουλγαρικής πολιτικής  για τα Σκόπια , ιδιαίτερα στα θέματα που άπτονται των ζητημάτων της ταυτότητας και του ονόματος της χώρας. Οι δηλώσεις αυτές είναι μια ωρολογιακή βόμβα για το κράτος μας, τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Τέτοιες θέσεις,  που σε πολλές περιπτώσεις  έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται  στα μέσα ενημέρωσης, απηχούν  τις πολιτικές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Ο Γιόβαν Ντόνεφ από το «Euroballkan» τονίζει ότι οι δηλώσεις του Μεντούχ Τάτσι δεν αποτελούν έκπληξη,  αφού σύμφωνα με αυτόν οι δηλώσεις του ταυτίζονται με αυτές της ελληνικής πολιτικής, όπως ειπώθηκαν στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Μπιλιάνα Φανκόφσκα,  πολιτικός αναλυτής, είπε ότι  οι δηλώσεις του Χασίμ Θάτσι είναι απλά ένα μήνυμα προς το Βελιγράδι και τη διεθνή κοινότητα, ότι δεν θα ανεχθεί τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.
--