«Η Γερμανία υποστηρίζει συνεχώς τα Σκόπια»Μάρτιος 20, 2012. (MIA)

Βερολίνο.

 Η Γερμανία υποστηρίζει συνεχώς την FYROM σε όλους τους τομείς και είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των διαδικασιών διεύρυνσης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αυτό τονίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο του Υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι με το Γερμανό ομόλογό του, Γκούντι Βεστερβέλε.

« Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού στην διατήρηση της αξιοπιστίας  για την περαιτέρω επέκταση της διεύρυνσης και σε αυτό δίνουμε ώθηση,  αλλά θα πρέπει να δοθούν, επίσης, κίνητρα σε όλες τις χώρες να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων διμερούς φύσεως και από κοινού να αποστείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το μέλλον της περιοχής βρίσκεται μέσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός παράγοντας και στις δύο αυτές οικογένειες και υποστηρίζει την ένταξη των χωρών σε αυτές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα Σκόπια είναι παρόντα στα πλαίσια της αποστολής στο Αφγανιστάν και παραμένουν  προσηλωμένα στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως ένα de facto μέλος της Συμμαχίας, όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, διαπίστωσε ότι  ο διάλογος για την ένταξη σε υψηλό επίπεδο παρέχει ένα άριστο πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων,  ώστε τα Σκόπια να πληρούν  τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει η Ένωση, για να αναβαθμιστεί μελλοντικά και ο διάλογος.

Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, τόνισε ότι  έχει μεγάλη σημασία η προώθηση του διαλόγου ως μια ευκαιρία για προσέγγιση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και την περαιτέρω υλοποίηση και καθιέρωση των ευρωπαϊκών προτύπων στα Σκόπια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, αν και δεν υπάρχει σημείο αναφοράς, για τα Σκόπια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο,  τα Σκόπια ευελπιστούν να λάβει πρόσκληση για ένταξη το συντομότερο δυνατόν.

--