Τουρκία: Βουλευτής ζήτησε δημοψήφισμα για την αυτονομία των ΚούρδωνΜάρτιος 22, 2012.

 Η βουλευτής του κόμματος BDP που εκλέγεται στο Ντιγιαρμπακίρ, Λεϊλά Ζάνα, ζήτησε την διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον των Κούρδων.


Στην εκδήλωση για την νέα χρονιά (Νεβρόζ) που  διοργανώθηκε στο Γκαζιαντέπ από το BDP και στην οποία παραβρέθηκαν  περίπου έξι χιλιάδες πολίτες που κατέκλυσαν την πλατεία σταθμού, κυριάρχησαν συνθήματα για την απελευθέρωση του Οτσαλάν, κάτω από τα εκτεταμένα μέτρα της αστυνομίας.

Η βουλευτής του BDP, Λεϊλά Ζάνα σε ομιλία της στην εκδήλωση καταδίκασε την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του.

Εναντιώθηκε για την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει τις γιορτές για το νέο έτος (Νεβρόζ) και τα προβλήματα που επικαλείται  για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Παρομοίασε τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας  και προέτρεψε τον Ερντογάν να μην φοβάται τον κουρδικό λαό αλλά να τον ρωτήσει μέσω ενός δημοψηφίσματος τι επιθυμεί.

 «Να ρωτήσετε τους Κούρδους κύριε πρωθυπουργέ τι θέλουν. Θέλουν αυτονομία να το δηλώσουν, θέλουν ανεξαρτησία να το δηλώσουν. Ρωτήστε τον κουρδικό λαό», είπε η Ζάνα.


--