Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης συζήτησαν για κοινά σχέδια



Μάρτιος 6, 2012.

Σόφια.

Ο Δήμαρχος της τουρκικής συμπρωτεύουσας,  της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία κατόπιν προσκλήσεως της Δημάρχου της Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα.


Ο Τοπμπάς και η αντιπροσωπεία του είχαν, συν τοις άλλοις, και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ο Τοπμπάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για τις ρυθμίσεις που έγιναν με την κυρία Φαντάκοβα μεταξύ των δύο πόλεων, για την υλοποίηση έργων στον τομέα των μεταφορών, της υποδομής και του εξωραϊσμού.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να παράσχει οικονομική ενίσχυση δύο εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της βουλγαρικής εκκλησίας του «Αγίου Στεφάνου» στη Κωνσταντινούπολη.

«Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας αυτής, αποτελεί τιμή τόσο για τους Χριστιανούς όσο και τους Μουσουλμάνους», δήλωσε ο Τοπμπάς.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ενημέρωσε τους προσκεκλημένους Τούρκους για τα ιαματικά λουτρά της περιοχής του Μπουργκάς, τα οποία σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές ήταν το αγαπημένο μέρος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, αποφάσισε να τα μετατρέψει σε μουσείο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η υλοποίηση αυτού του έργου θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού και την αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών, στη Βουλγαρία.

Συζήτησαν ακόμη για την αποκατάσταση του Εσκί Τζαμί στο κέντρο της Στάρα Ζαγκόρα που είναι μουσείο των Θρησκειών καθώς και την αποκατάσταση του Τζαμιού της Τζουμαγιάς στην Φιλιππούπολη.

«Τα τεμένη αυτά, άσχετα με από ποιους έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, αποτελούν μια μοναδική κληρονομιά και ευχαριστώ τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βουλγαρίας στη διατήρησή τους», δήλωσε ο δήμαρχος της Πόλης.

Ο Καντίρ Τοπμπάς εκμεταλλεύθηκε την περίσταση για να παραδώσει έναν θερμό χαιρετισμό προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, εκ μέρους του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αποτελεί μια σταθερή και εκφράστηκε η ελπίδα και από τις δύο πλευρές, να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο σχέσεων κατά τα επόμενα έτη.


--