Σκόπια: «Οι Έλληνες μας εμποδίζουν από …αδράνεια!»


 Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων είχε συνάντησή με τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ της χώρας

Μάρτιος 6, 2012.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να παραμείνει η FYROM εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά συνεχίζει να μας θέτει εμπόδια λόγω της αδράνειας», δήλωσε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόφσκι.


«Ακόμη δεν υπάρχει πειστικό επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, όταν πληρούμε όλα τα κριτήρια».

 Ως εκ τούτου ο υπουργός αναμένει επανάληψη της σύστασης για να πάρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Κανείς δεν αμφισβητεί τον τρόπο λήψης αποφάσεων στη Συμμαχία του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου, ότι είναι βάσει της συναίνεσης, αλλά η συναίνεση πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας, παρά της επιβλαβείς ενέργειες ενός κράτους μέλους (εννοεί την Ελλάδα) και την άρνηση της να γίνει μέλος της Συμμαχίας η FYROM, αφού είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας και της περιοχής αλλά και για το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη θέση της Αθήνας, σχετικά με την αντίληψή της για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία, προφανώς, αναστέλλει  την απόφασή της.

«Η σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό του χρόνου ένταξής μας. Είναι σημαντικό το ότι έχουμε παραδώσει το πλήρες πακέτο που απαιτείται για την ένταξη και από εκείνο το σημείο, η Ελλάδα έχει καθήκον καθώς και το διεθνές νομικό πλαίσιο, με το ρόλο του παίζει ως περιφερειακός παράγοντας, να συμβάλλουν στην αύξηση της σταθερότητας της περιοχής.

Η χώρα μας παραμένει, πλήρως, προσηλωμένη στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και είναι ανοικτή, ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι εποικοδομητική και διαθέσιμη, για την επίτευξη ενός βήματος μπροστά», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόφσκι στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους.


--