Ρωσικές επίλεκτες μονάδες πεζοναυτών αποβιβάστηκαν στη Συρία



«Ανησυχία Ισραήλ για ρωσικούς πυραύλους»

Μάρτιος 19, 2012

Επίλεκτη ρωσική στρατιωτική μονάδα έχει αποβιβαστεί στη Συρία, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, μια εξέλιξη που στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπεσε σαν ‘βόμβα’ και είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.


Η Ρωσία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ και παρά τη διεθνή καταδίκη της βίαιης καταστολής της κυβέρνησης για την εξέγερση στη χώρα, έχει μπλοκάρει  επανειλημμένα τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τη βία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι προσπαθούν να ξεκινήσουν έναν νέο πόλεμο.

Τώρα το δεξαμενόπλοιο Iman  του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει φθάσει στο λιμάνι της Συρίας Ταρτούς στη Μεσόγειο Θάλασσα, με μια  αντι-τρομοκρατική ομάδα Ρώσων πεζοναυτών που δρουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η κυβέρνηση Άσαντ επιμένει ότι πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής εξέγερσης. Τα ρωσικά δημοσιεύματα δεν επεξεργάζονται το είδος της αποστολής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία ή αν περιμένουν να αποπλεύσουν από το λιμάνι.
Η παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία θα μπορούσε να είναι μια ‘αρκετά προφανής επίδειξη’ της υποστήριξης προς το καθεστώς, σύμφωνα με τον ειδικό  στα ρωσικά θέματα ασφαλείας, Mark Galeotti.

«Κανείς δεν σκέφτεται  οτιδήποτε άλλο για τους Ρώσους εκτός από το ότι είναι  οι τελευταίοι φίλου του Άσαντ», δήλωσε ο Galeotti, καθηγητής των παγκόσμιων υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το Iman αντικατέστησε ένα άλλο ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε σταλεί στη Συρία για ‘επίδειξη’ της ρωσικής παρουσίας στην ταραχώδη περιοχή και την πιθανή εκκένωση των Ρώσων πολιτών από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, γράφει το Ίντερφαξ.
Το Ria Novosti εξάλλου που είναι ένας ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος με ισχυρούς δεσμούς  με το Κρεμλίνο, διαλαλούσε την είδηση σε έναν πηχυαίο τίτλο που εμφανίστηκε μόνον στην αραβική γλώσσα της ιστοσελίδας. Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι ‘δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την άφιξη της ρωσικής αντιτρομοκρατικής ομάδας στη Συρία.

Η Μόσχα έχει καθιερώσει από καιρό μια ζεστή σχέση με το καθεστώς του Άσαντ, στον οποίο πωλεί όπλα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.  Σε αντάλλαγμα η Ρωσία διατηρεί μια βάση του Ναυτικού στο Ταρτούς, που της δίνει πρόσβαση στη Μεσόγειο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, άφησε τη φημολογία ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις δρουν εντός της Συρίας. Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχουν Ρώσοι στρατιωτικοί και τεχνικοί σύμβουλοι στη χώρα.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δια μέσου της εκπροσώπου Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακούσει για τις εκθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ανησυχία Ισραήλ

Το Ισραήλ σήμερα εξέφρασε την ανησυχία του με την πληροφορία ότι η Συρία έχει προμηθεύσει τους Σιίτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με προηγμένης ρωσικής τεχνολογίας αντιαεροπορικούς πυραύλους και έχουν αρχίσει να τους εκπαιδεύουν στη χρησιμοποίησή τους, ανέφερε η ισραηλινή Haaretz, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.

--