Ισραήλ: Υπογράφει στη Γερμανία συμφωνία για το έκτο υποβρύχιο



Μάρτιος 19, 2012.

Τέλ Αβίβ.

Ο Εχούντ Μπαράκ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ,  θα υπογράψει συμφωνία για την παράδοση του έκτου υποβρυχίου γερμανικής κατασκευής.

Η Γερμανία θα πληρώσει το ένα τρίτο της συμφωνίας και θεωρείται ως μια σημαντική στρατηγική συμφωνία που θα ενισχύσει τις δυνατότητες του ισραηλινού ναυτικού.


Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Εχούντ Μπαράκ και το Γερμανό ομόλογό του, Thomas de Maizière, την Τετάρτη στο Βερολίνο,  για τον εφοδιασμό του ισραηλινού ναυτικού με το έκτο υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής. Η γερμανική κυβέρνηση θα πληρώσει το ένα τρίτο της συμφωνίας που ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι συμφωνία έχει σημαντική στρατηγική σημασία για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι η καλύτερη επιλογή για τη στρατηγική αποτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ που έχουν εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων και μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το υποβρύχιο  επιτρέπει στον ισραηλινό στόλο,   να προβεί σε ένα ‘δεύτερο πλήγμα’ στην περίπτωση μιας πυρηνικής επίθεσης.

Η κατασκευή του πέμπτου και του έκτου υποβρυχίων στη γερμανική πόλη του Κίελου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν στο ισραηλινό ναυτικό το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.

Τα δύο υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με συστήματα state-of-the-art που τα επιτρέπει να παραμείνουν στο νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το έκτο υποβρύχιο που έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί στο Ισραήλ τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από τώρα, θα είναι ακόμη πιο προχωρημένο.

--
Haaretz