Βουλγαρικά δημοσιεύματα που αφορούν την ελληνική κρίση



Μάρτιος 5, 2012.

Ένα μεγάλο μέρος,  (και) σήμερα,  των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης  ασχολείται με τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομική ζωή.

Σε μια βιαστική ματιά εντοπίσαμε τα παρακάτω:


70 δις ευρώ ‘έφυγαν’ από τις ελληνικές τράπεζες

Οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70 δις ευρώ από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2009, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην ελληνική τηλεόραση Antenna, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Βενιζέλο από τα χρήματα αυτά μόνο τα 16 δις ευρώ  έχουν αποσταλεί  για κατάθεση σε τράπεζες στο εξωτερικό, κυρίως στη Βρετανία.

Πολλά δισεκατομμύρια παραμένουν στη χώρα ( ή έφυγαν κρυφά). Πρόκειται για χρήματα που είναι κρυμμένα στο ‘στρώμα του κρεβατιού ή στα σεντούκια’ , είπε ο υπουργός. Φυσικά πολλά από αυτά έχουν δαπανηθεί  για τη φορολογία, τη συντήρηση των οικογενειών και την επιβίωση της επιχείρησης, είπε ο Βενιζέλος.


Αριθμός ρεκόρ για αιτήσεις επανεξέτασης των δανείων

Αριθμός ρεκόρ σε αιτήσεις- πέντε χιλιάδες την ημέρα- κατατίθενται στις τράπεζες στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση των διαφόρων δανείων- στεγαστικών ή καταναλωτικών ή επιχειρησιακών, όπως αναφέρουν οι τοπικές εφημερίδες.

Οι αιτήσεις αφορούν είτε πάγωμα των υποχρεώσεων για μια περίοδο 3 έως 6 μήνες ή για πρόσθετη πίστωση ή παράταση του δανείου, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Η Κομοτηνή ζει στην απελπισία και στην απογοήτευση
Στις καλές ημέρες οι επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, την πόλη αυτή της Βόρειας Ελλάδας, μετριούνταν περίπου στις εκατό, σήμερα είναι ζήτημα αν είναι είκοσι.

Πριν από δεκαετίες ο Αντώνης Σαϊτανίδης, καθώς η οικογένειά του έφυγε από τη Μικρά Ασία, αναζητούσε μια καλύτερη ζωή στη βόρεια ελληνική πόλη της Κομοτηνής.

Σήμερα τα εγγόνια του θέλουν να φύγουν από την πόλη. Την εικόνα της παλιάς ευημερίας στην περιοχή αυτή, σήμερα τη σκεπάζει η θλιβερή εικόνα των κλειστών εργοστασίων, της έλλειψης θέσεων εργασίας και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια…

Και άλλο πακέτο θα χρειαστεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα ένα τρίτο πακέτο διεθνούς βοήθειας ύψους 50 δις ευρώ το 2015,όπως αναλύει το γερμανικό περιοδικό ‘Der Spiegel’.

Σε μια προκαταρκτική  έκθεση  της τρόϊκας των πιστωτών- η Ευρωπαϊκή  Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ- έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρήματος για τη λήψη δανείων, και ότι η Αθήνα θα χρειαστεί άλλα 50 δις ευρώ, για να είναι σε θέση να επιστρέψει τα διεθνή δάνειά της.
--