Τουρκία: Ο Μπασμπούγ αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο



Μάρτιος 27, 2012.

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ /İlker Başbuğ, δήλωσε ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Περιέγραψε τους ισχυρισμούς για τρομοκρατική δραστηριότητα ως «κωμωδία» και επέμεινε ότι η διαδικασία μπορεί να προσβληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.


Ο Μπασμπούγ, ο οποίος  κατηγορείται για συμμετοχή σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, είπε ότι οι κατηγορίες είναι εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων  και αποτελούν προσβολή για το κράτος.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια αδικία προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις οποίες ανήκω. Δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις», είπε ο στρατηγός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους περίπου 40 θεατές της δίκης.

Ο Μπασμπούγ  φέρεται ως  συλλειτουργός της διαχείρισης του δικτύου «Εργκενεκόν» το οποίο προέβη σε ενέργειες ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο αυτό κατηγορούνται  για σχεδιασμό εκστρατείας παραπληροφόρησης, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες με πρόθεση της δημιουργίας πανικού στο λαό που θα οδηγούσε σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.
--