Σκόπια: Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου στην περιοχή



Η Ελλάδα πωλεί μετοχές των ‘Ελληνικών Πετρελαίων’

Μάρτιος 22, 2012.



Η ελληνική εταιρεία πετρελαίου «Ελληνικά Πετρέλαια» της οποίας θυγατρική είναι  η εταιρεία «ΕΛΠΕΤ Μπαλκάνσκι» που είναι ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου ‘ΟΚΤΑ’ θα πωληθεί το Μάιο.

Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι  θα πουλήσει μερίδιο 35,5 τοις εκατό της  ‘Hellenic’,  με αγοραία αξία περίπου 580 εκα. Ευρώ προκειμένου να μειωθεί το εξωτερικό χρέος.

Την πρόθεση της πώλησης μετοχών της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ανακοίνωσε ο διευθύνων  σύμβουλος του Οργανισμού Ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, Κώστας Μητρόπουλος, σε συνέντευξή στο Ρόιτερς.

«Αν οι εκλογές πάνε καλά, αν, δηλαδή, υπάρξει μια κυβέρνηση με σαφείς κατευθύνσεις, τότε θα μειωθεί ο φόβος των ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενέργειές μας και λιγότερο ανησυχούν για την κατάσταση της χώρας,  η οποία παρουσιάζει  μια δυναμική. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η δυναμική αυτή, από αρνητική έχει γίνει θετική», είπε ο Μητρόπουλος.

Η πώληση των μετοχών δημιουργεί μια κατάσταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το διυλιστήριο των Σκοπίων ‘ΟΚΤΑ’ θα αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι  ο πλειοψηφικός μέτοχος στα «Ελληνικά Πετρέλαια» είναι η ομάδα ‘Λάτση’.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι η δυνατότητα αυτή βρίσκεται στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι ο ‘Λάτσης’ έχει ως στόχο να πουλήσει ή ίσως και να κλείσει τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα Βαλκάνια, γράφει η ‘Βέτσερ’.

--