“Carnegie Europe”: «Να δοθεί αυτονομία στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο»



Μάρτιος 20, 2012.

Βελιγράδι.

Ο τεχνικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα πρέπει να γίνει πιο πολιτικός και θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το ζήτημα της αυτονομίας του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, θεώρησε ο εμπειρογνώμονας του Ιδρύματος «Carnegie  Europe», Στέφαν Λένε, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.


«Παρά το γεγονός ότι ο παρών τεχνικός διάλογος μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας είναι παραγωγικός, για να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των σχέσεων, απαιτείται όλο και πιο φιλόδοξη πολιτική διαδικασία» είπε σε συνέντευξη προς την εφημερίδα ‘Πολίτικα’  ο Λένε, αυστριακός διπλωμάτης, πρώην Επίτροπος για τα Βαλκάνια και πρώην Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ,  Χαβιέ Σολάνα.

Ο Λένε σε ανάλυση του ιδρύματος Carnegie για τον ευρωπαϊκό κλάδο, στη διεθνή ειρήνη, πρότεινε ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται  στο ζήτημα της αυτονομίας για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ότι η ΕΕ πρέπει να ορίσει επειγόντως έναν ειδικό απεσταλμένο για να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας.

«Το βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό θέμα αυτού του διαλόγου, αλλά όχι το μοναδικό. Μια ευρύτερη προσέγγιση θα συμβάλλει στην καλύτερη ευκαιρία για την εξισορρόπηση των συμφερόντων των διαφόρων μερών. Η διαδικασία πρέπει να αρχίσει σύντομα, αλλά θα πρέπει  να έχει την προπαρασκευαστική φάση της διπλωματικής διαμεσολάβησης  μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Λένε.

Ερωτηθείς αν περίμενε τις νέες προϋποθέσεις για τη Σερβία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Λένε δήλωσε ότι «οι σημαντικοί ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν σαφώς την επιθυμία για την κατάργηση των «παράλληλων δομών».

«Η πρόταση του προέδρου Τάντιτς για την περιφερειακή αυτονομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, την βλέπω ως έναν τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα. Μια Αυτόνομη Περιφέρεια στο βόρειο τμήμα αυτής της δομής, θα πρέπει να μετατραπεί σε νόμιμο θεσμικό όργανο του Κοσσόβου», δήλωσε ο Λένε.


--