Τουρκία: Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 10,43 % το Μάρτιο



Απρίλιος 3, 2012.

Κωνσταντινούπολη.

Το ετήσιο επίπεδο του πληθωρισμού στην Τουρκία ανήλθε στο 10,43 τοις εκατό  το Μάρτιο, ενώ οι τιμές των οινοπνευματωδών ποτών και του καπνού κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.


Το Φεβρουάριος ο πληθωρισμός – σε ετήσια βάση- των τιμών καταναλωτή ήταν 10, 43 τοις εκατό.

Οι αυξήσεις στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό έφθασαν το 18, 47 τοις εκατό. Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5 τοις εκατό για το 2012.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το τουρκικό Υπουργείο Υγείας, θα ξεκινήσει, σύντομα,  μια εκστρατεία κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, έπειτα από τα επιτυχή αποτελέσματα της εκστρατείας κατά του καπνίσματος.

« Η έκφραση ‘καπνίζει σαν Τούρκος, τώρα είναι παρωχημένη γιατί λέμε ‘αγωνίζεται με το κάπνισμα σαν Τούρκος» είπε ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ ο οποίος πρόσθεσε:

«Αν  τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του ήπατος και άλλες ασθένειες. Όλες οι χώρες πρέπει να υπογράψουν  μια συμφωνία για τον έλεγχο της παραγωγής του οινοπνεύματος  και να ενημερωθεί το κοινό για τους κινδύνους που προέρχονται από το τσιγάρο και το αλκοόλ», δήλωσε ο Akdag.


--