Η βουλγαρική κυβέρνηση αρνείται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το τέλος της θητείας της



Απρίλιος 6, 2012.

Σόφια.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συνηγορήσει μέχρι το τέλος της θητείας της σε μια από πιο ακριβές στρατιωτικές αγορές- την απόκτηση νέων μαχητικών, αλλά προβαίνει σε αγορά εξοπλισμών ρίχνοντας έτσι σημαντικά το κόστος των δαπανών.


Ο υπουργός Άμυνας Άνιου Άγγελοφ δήλωσε την Πέμπτη ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου θα προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει το κόστος ενός επενδυτικού σχεδίιου για την αγορά ενός, πολλαπλής χρήσης, μαχητικού αεροσκάφους.

Δεν θα προτείνει προς το Κοινοβούλιο κάτι σχετικό τώρα, για να μην επιβαρύνει την επόμενη κυβέρνηση με δικαστικά έξοδα για τη συναλλαγή, όπως είχε γίνει με συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για να προβεί η κυβέρνηση σε παραγγελία άνω των 100 εκατ. λέβα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να περάσει από το Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την αγορά οκτώ μαχητικών θα απαιτούνταν από 350 έως 390 εκατ. δολάρια και το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας, Άνιου Άγγελοφ, έχει  ανακοινώσει, ήδη, ότι η Βουλγαρία προτιμά να αγοράσει μεταχειρισμένα αεροσκάφη και να προβεί σε τεχνικό έλεγχο και συντήρηση των υπαρχόντων ελικοπτέρων τύπου ‘Cougar’.

--