Βουλευτής Κοσσυφοπεδίου: “Η Βουλγαρία προσφέρει διαβατήρια για να λάβει επιδοτήσεις από την ΕΕ”



Στιγμιότυπο από παραδοσιακό γάμο Γκορανιτών στο Κουκαλιάνη(Kukaljane) του Κοσσυφοπεδίου

Απρίλιος 23, 2012.

Βελιγράδι/Πρίστινα.

«Παρεμβαίνει η Βουλγαρία στην βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία καθώς και σε άλλους κατοίκους της  γειτονικής περιοχής, και μεταξύ αυτών είναι και οι Γκορανίτες  του Κοσσυφοπεδίου, για τους οποίους οι βουλγαρικές υπηρεσίες εργάζονται  εντατικά και τους στρατολογούν,  ώστε να αποκτήσουν  την ιδιότητα του Βούλγαρου πολίτη», γράφει  το σερβικό ‘Μπέστι ον λάιν».


«Οι  Γκορανίτες  σκέφτονται για το άμεσο συμφέρον τους. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απόκτηση ενός βουλγαρικού διαβατηρίου, σημαίνει για αυτούς ελευθερία κινήσεων σε χώρες της ΕΕ,  για αναζήτηση εργασίας. Το ίδιο και στο Μαυροβούνιο, όπου ζουν φτωχοί άνθρωποι.

Τι σημαίνει αυτό για τη Βουλγαρία; Θα λαμβάνει επιδοτήσεις για την  μεγάλη ‘βουλγαρική’ διασπορά. Όσο μεγαλύτερη διασπορά τόσο μεγαλύτερες επιδοτήσεις και αυτές , δίνονται μόνον με βάση τα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Duba Baillet, βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου.

Τόνισε ακόμη ότι η πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο έχουν απλοποιημένη διαδικασία για την απόκτηση της ιθαγένειας.

«Σκοπιανό διαβατήριο μπορείτε να βγάλετε και μέσα σε μια μπυραρία. Αν, δηλαδή,  έχετε  το πιστοποιητικό γέννησης σας και ορισμένα απαραίτητα έγγραφα, μπορείτε να βγάλετε ένα διαβατήριο», είπε ο Baillet.
--