Βέτο Τουρκίας σε συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο



Απρίλιος 23, 2012.

Άγκυρα.

Η Τουρκία θέτει βέτο για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, παρά τα αιτήματα από συμμάχους, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του.


Η Τουρκία επιμένει  στο βέτο, μέχρι το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη για το περιστατικό της ένοπλης επίθεσης στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκμεταλλεύτηκε το δικαίωμα του βέτο στο ΝΑΤΟ κατά την υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, γράφει σήμερα η «Hurriyet Daily».

«Δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Ισραήλ, αλλιώς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί  η συνάντηση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αφού οι ισραηλινές αρχές δεν εξέδωσαν επίσημη αναφορά- απολογία και δεν καταβάλλουν αποζημίωση για τη δολοφονία των Τούρκων στα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

«Ορισμένες χώρες μας πιέζουν να παραιτηθούμε από το δικαίωμα της αρνησικυρίας, αλλά αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι χώρες που θέλουν να δουν  την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, πρέπει να επιμείνουν να προβεί το Ισραήλ  σε απολογία.



--
Агенция "Фокус"