Σκόπια: Διεθνής διάσκεψη για το ρόλο των ενεργών και απόστρατων στρατιωτικών



Απρίλιος 23, 2012.

Σκόπια.

«Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής- η παγκόσμια τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, το διεθνές οργανωμένο έγκλημα- αποτελούν  απειλή για όλους μας. Έτσι πρέπει να επενδύσουμε για τη δική μας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η FYROM διαθέτει συνεχώς τα στρατεύματά της  για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στο πλαίσιο της αποστολής ISAF στο Αφγανιστάν», γράφει το σλαβοσκοπιανό δημοσίευμα  και συνεχίζει:


«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν είμαι και αποθαρρυμένοι. Παρά τη δυσαρέσκεια, δεν θα αφήσουμε την εταιρική σχέση. Παρά το εμπόδιο, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι και αυτή είναι η υπόσχεση της δικής μας πλευράς. Η ορθότητα της υπεύθυνης συμπεριφοράς μας επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, μόνον από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η απόφαση προσφέρει μια νέα νομική διάσταση και απαιτεί μια νέα προσέγγιση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Προσέγγιση σημαίνει σεβασμό στην ετυμηγορία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης», υπογράμμισε  ο επικεφαλής του κράτους των Σκοπίων, πριν παραβρεθεί στην εκδήλωση.

«Έχουμε επενδύσει μεγάλες προσπάθειές μας σε όλους τους τομείς- στον πολιτικό, στον οικονομικό, στην άμυνα και την ασφάλεια, για την επίτευξη των στόχων μας. Η πολιτεία έχει κερδίσει από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, αφού πληροί τα κριτήρια για ένταξη και έχει εφαρμόσει τις εθνικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και συμβάλλει στις διεθνείς αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΗΕ, των ΗΠΑ», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας. Φατμίρ Μπεσίμι.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου των βετεράνων και των εφέδρων της Άμυνας και της Ασφάλειας, ο απόστρατος στρατηγός  Ηλία Νικολόφσκι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών της Βουλγαρίας, «Ατλάντικ», απόστρατο στρατηγό Στέφαν Ντιμιτρόφ.
--