Σε αντιπερισπασμό στην άσκηση ΗΠΑ- Ελλάδας-Ισραήλ, τα ρωσικά πλοία στην Ταρτούς



Το ρωσικό πολεμικό "Smetliviy" /"Сметливый"

Απρίλιος 5, 2012.

Μέσα σε 24 ώρες μετά την προειδοποίηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι μια ενδεχόμενη επίθεση  ( από τις ΗΠΑ/ ή του Ισραήλ) θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο,  η Μόσχα αντέδρασε με την αποστολή από τη Μαύρη Θάλασσα  του αντιτορπιλικού Smetliviy στη Συρία, που ελλιμενίστηκε στην Ταρτούς την 3η Απριλίου, ενώ η ομάδα υποστήριξης του πολεμικού πλοίου βρίσκεται εν πλω.


Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο ρωσικός στολίσκος αποτελεί τριπλό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον.

Α. Η ρωσο- ιρανική στρατηγική ενδυναμώνει το καθεστώς του Άσαντ, φέρνοντας, μάλιστα, την ηγεσία της Συρίας  κοντά στη νίκη κατά των εχθρών του και ως φαίνεται,  η διπλωματία θα καθοδηγηθεί από την στρατιωτική πίεση.

Β. Η Ρωσία παρέχει στο καθεστώς Άσαντ, αμυντικά συστήματα που μπορούν να απωθήσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Γ. Αποστέλλει το πολεμικό πλοίο Smetliviy στη Συρία και αποδεικνύει με την απάντηση αυτή την νέα ταχεία πολιτική της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο για να ισοβαθμήσει με την «Noble Dina»- την αεροναυτική άσκηση των ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας, που διεξάγεται σε μια ευρεία θαλάσσια έκταση ανάμεσα στην Κρήτη, των ισραηλινών βάσεων της Χάιφας και του Ashdod.

Τα Ισραηλινά πολεμικά πλοία και τα αεριωθούμενα μπορούν να βρεθούν, εκ τούτου,  όχι μόνον σε παράλληλη λειτουργία με τα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη αλλά ξαφνικά αντιμέτωπα με ένα από τους μεγαλύτερους καταστροφείς στο  ρωσικό στόλο (στο ΝΑΤΟ είναι κωδικοποιημένα  ως ASW υποβρύχια) των οποίων το κατάστρωμα είναι  εφοδιασμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους  και πυραύλους  κατά πλοίων και υποβρυχίων.

Η ομάδα υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού Smetliviy, που πιστεύεται ότι αποτελείται από ένα σκάφος εφοδιασμού και ένα υποβρύχιο, πέρασε το Βόσπορο το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, με πορεία προς την Ταρτούς.


--
Debkafiles