Κύπρος: «Οι Έλληνες απειλούν την Τουρκία με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ»




Απρίλιος 5, 2012.

«Η ελληνική διοίκηση θα παραλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου και «αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί θα γίνει πιο δύσκολη η δυνατότητα ένταξής της», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα και συνεχίζει:


Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είπε ότι όταν αναλάβει  η Κύπρος την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2012, η έλλειψη συνεργασίας με την Τουρκία θα βλάψει την υπόθεση της ένταξης της χώρας αυτής, στην Ένωση.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν και την αναφορά που έγινε για τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας.

Η Κοζάκου – Μαρκουλλή δήλωσε ότι « η Τουρκία πήρε μια σαφή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι απειλές της Τουρκίας καταδικάστηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να μην συνεργαστεί θα βλάψει τη δυνατότητα ένταξής της στην ΕΕ. Η συμπεριφορά αυτή, σαφώς, δεν είναι συμπεριφορά μια υποψήφιας προς ένταξη χώρας», είπε η  Υπουργός Εξωτερικών.

Η Κοζάκου-Μαρκουλλή πρόσθεσε ακόμη «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία. Απείλησαν μάλιστα, μέχρι την 1η Ιουλίου θα προβούν σε προσάρτηση του τμήματος του νησιού που βρίσκεται υπό την κατοχή τους. Η ηγεσία της Κύπρου είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες », είπε, όπως σημειώνεται στο τούρκικο δημοσίευμα.

--