Η Σερβική μειονότητα στα Σκόπια



Μάιος 1, 2012.

Σκόπια.

Στο Κουσεβίστε, ένα χωριό των Σκοπίων, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, υπάρχουν περίπου 3.000 κάτοικοι σερβικής καταγωγής.


 Η πλειονότητα ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει για να εργαστούν  μακριά από το χωριό, το οποίο είναι καλά εξοπλισμένο, έχει ένα ιατρείο, σχολείο, κατάστημα τροφίμων, οδούς πρόσβασης…

Αν και ζούνε κοντά στα σύνορα, δεν φοβούνται ενδεχόμενα περιστατικά. Όπως λένε, το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι γενικό, η έλλειψη εργασίας.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν καλά, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που ζουν άσχημα. Χωρίς χρήματα δεν μπορείς να κάνεις τίποτε», είπε ο Ζίβκο Γκουρμέσεβιτς από το χωριό Kuceviste.

Η γειτόνισσά του, η Γιαβόρκα Κομνένοβιτς, είπε ότι οι κάτοικοι των χωριών των συνόρων, έχουν όλα τα δικαιώματά τους.

‘Έχουμε ιατρείο, κατάστημα …νομίζω ότι έχουμε όλα τα δικαιώματά μας’, είπε.
Το Κουσεβίστε ανήκει  στο δήμο Cucer Sandevo, που έχει 8.500 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι Σέρβοι.

Οι Σέρβοι λένε ότι φοιτούν 300 παιδιά τους στα τοπικά σχολεία, το οποίο αποδεικνύει τη δέσμευσή τους να παραμείνουν στη χώρα.

Η Συμφωνία της Οχρίδας του 2001, για τις μειονότητες, ρυθμίζει τη θέση των Σέρβων στα Σκόπια, και έχουν όλα τα δικαιώματα. Οι Σέρβοι έχουν δικούς τους ανθρώπους στο δημόσιο, έχουν βουλευτές, έναν αναπληρωτή υπουργό, δημάρχους, διευθυντές δημόσιων εταιρειών, σχολείων, έχουν ως αργία και τη σερβική εθνική εορτή του Αγίου Σάββα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ντράγκαν  Νεντελιόβιτσα που είναι σερβικής καταγωγής τονίζει ότι υπήρχε ένα πρόβλημα σχετικά με την εκπαίδευση παλαιότερα. «Τώρα όμως, ανοίξαμε το Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Σερβίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και φοιτούν, ήδη, 150 μαθητές», είπε.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, οι Σέρβοι στα Σκόπια ήταν 37.800. Αμφισβητείται, όμως, η απογραφή αυτή και πιστεύεται ότι οι Σέρβοι στα Σκόπια είναι μεταξύ 50 και 60 χιλιάδων ατόμων. Ο ακριβής αριθμός ήταν να καθοριστεί φέτος, αλλά η απογραφή αναβλήθηκε.
--
B92