Το ΔΝΤ αρνήθηκε να διακόψει τους δεσμούς του με το Ιράν



Μάιος2, 2012.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ότι  αρνείται να διακόψει τους δεσμούς του με το Ιράν, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ, και η ομάδα πίεσης υπέρ του Ισραήλ.


«Το καθεστώς των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν έχουν τίποτε που να αντιβαίνει προς την ισχύουσα σύμβαση του Ιράν με το ΔΝΤ, δήλωσε ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray.

 Ο Murray κλήθηκε να σχολιάσει την εκστρατεία, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την οργάνωση  UANI,  κατά των πυρηνικών του Ιράν,  με στόχο το Ταμείο να ‘κλείσει τους λογαριασμούς που έχει σε αυτό η Ιρανική Κεντρική Τράπεζα ( Τράπεζα Markazi), η οποία με τη σειρά της αποτελεί αντικείμενο  κυρώσεων ή να τερματίσει τη συμμετοχή του Ιράν στο ΔΝΤ.

«Το Ταμείο κατέχει μόνο ιρανικό νόμισμα στην Κεντρική Τράπεζα. Οι λογαριασμοί αυτοί προέρχονται από την υποχρεωτική  ποσόστωση του Ιράν, η οποία απορρέει από τη συμμετοχή του στο Ταμείο, δήλωσε ο Μάρεϊ.

Στο καταστατικό του ΔΝΤ δήλωσε ο Μάρεϊ, υπάρχει διάταξη με την οποία «κάθε εθνική ομάδα αντιπροσωπεύεται  με το εθνικό νόμισμα της το οποίο είναι σε ισχύ, από την κεντρική τράπεζα της χώρας, και αυτό ισχύει και για το Ιράν»

Το Ταμείο δεν ανέφερε  σε καμία οικονομική βοήθεια προς το Ιράν.
 Η οργάνωση  UANI (United Against Nuclear Iran) ιδρύθηκε από πρώην ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ,  και σε αυτήν εντάχθηκε ο Meir Dagan, πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας και ο James Ulsi, πρώην διευθυντής της CIA.

--