Αίγυπτος: Το πρώτο Debate στον αραβικό κόσμο



Μάιος 12, 2012.

Για πρώτη φορά  στην Αίγυπτο -και στον αραβικό κόσμο- πραγματοποιήθηκε τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την προεδρία, όπου έλαβαν μέρος τα δύο φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές, ο Αμρ Μούσα και Ο Αμπντέλ Μονέιμ Αμπουλ Φότουχ.


Χιλιάδες Αιγύπτιοι  την Πέμπτη το βράδυ καθηλώθηκαν μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεων σε σπίτια και ανοιχτούς χώρους για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση των δύο πολιτικών που διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες και μεταδόθηκε εκτός από τα κρατικά κανάλια και  από πληθώρα ανεξάρτητων ιδιωτικών καναλιών της χώρας.

Το είδος αυτό της  πολιτικής αντιπαράθεσης είναι εντελώς ξένο για έναν λαό που επί τριάντα χρόνια κυβερνούσε ο πρόεδρος, μέχρι την ανατροπή του , Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της εποχής Μουμπάρακ και πρώην πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου,  Αμρ Μούσα αμφισβήτησε τον  πρώην ανώτατο αξιωματούχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Αμπού Φοτούχα, λόγω των διασυνδέσεών του με τις συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αν ο αντίπαλός τους κερδίσει «υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας».

Ενώ ο Αμπού Φοτούχα κατηγόρησε τον Μούσα, ότι ως πρώην μέλος της κυβέρνησης Μουμπάρακ, αδυνατεί να πραγματοποιήσει τους στόχους της επανάστασης η οποία ανέτρεψε το αφεντικό του.
--