Μετά την πτώση του Sukhoi η Ινδονησία ανέστειλε τις αγορές των ρωσικών αεροσκαφών




Οι διασώστες χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες για να φθάσουν στα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους

Μάιος 11, 2012.

Η Ινδονησία ανέστειλε τις αγορές  του ρωσικού αεροσκάφους Sukhoi Superjet-100 (SSJ-100) διευκρινίζοντας ότι οι λόγοι της απόφασης αυτής είναι η πτώση του ρωσικού αεροσκάφους στη διάρκεια επίδειξης πτήσης, όπως αναφέρει το Ria Novosti, επικαλούμενο το πρακτορείο μεσιτείας  της ινδονησιακής εταιρείας PT Sky Aviation Trimarg Rekatam.


Η τοπική εταιρεία Kartika Airlines είχε προβεί σε παραγγελία 30 αεροσκαφών, από τα οποία το πρώτο θα έφθανε τον προσεχή Αύγουστο.

Το περιστατικό με το Sukhoi Superjet-100 έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από το ραντάρ στην περιοχή Μπογκόρ της Ινδονησίας, 100 με 120 χιλιόμετρα από την Τζακάρτα.

Την Πέμπτη οι διασώστες εντόπισαν  τα συντρίμμια του αεροπλάνου στην περιοχή του όρους Σαλάκ, στην δυτική Ιάβα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το αερπλάνο πιθανότατα συνετρίβη στις πλαγιές  του ηφαιστείου λόγω κακής ορατότητας.

Από τα 45 άτομα που επέβαιναν σε αυτό δεν διεσώθη κανείς- οκτώ του ρωσικού πληρώματος, ένας Αμερικανός, ένας Γάλλος και Ινδονήσιοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Η μεταφορά των λειψάνων τους θα γίνει σήμερα.

Κατά την τελευταία δεκαετία κοντά στο όρος Σαλάκ έχουν γίνει επτά αεροπορικά δυστυχήματα, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι.

Το SSJ-100 είναι το πρώτο νέο ρωσικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ. Πρόκειται για ένα κοινό σχέδιο με την αμερικανική Boeing, την ιταλική  Finmeccanica και τη γαλλική Thales  και Σαφράν.

Πριν από την επίδειξη στην Ινδονησία το SSJ-100 προέβη σε δοκιμές στο Καζακστάν, το Πακιστάν και τη Μιανμάρ, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να πάει στο Λάος και το Βιετνάμ.
--