Ντερβίς Έρογλου: Το Κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί σε 15 ημέρες



Ιούνιος 5, 2012.

 Αν η ελληνο-κυπριακή πλευρά έχει την επιθυμία να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα, αυτό μπορεί να λυθεί μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους,  Ντερβίς Έρογλου, σε συνέντευξή του  στην τουρκοκυπριακή τηλεόραση.


Ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από ότι την περίοδο του προκατόχου του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τόνισε ότι για να επέλθει μια συμφωνία, απαιτείται καλή πίστη και από δύο πλευρές. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια που δεν έχει καμία επιθυμία για μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος σε συνέντευξή του αναφερόμενος στην τουρκική πολιτική, δήλωσε ότι ο Έρογλου αγνοεί πλήρως τις συνθήκες με τις οποίες  η ελληνική πλευρά έφτασε σε διαπραγματεύσεις με τον Ταλάτ και ότι δεν σέβεται  ο ίδιος τις συμφωνίες αυτές.

Ο τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι δεν επιθυμεί  οι διαπραγματεύσεις για την κατάσταση της Κύπρου να συνεχιστούν  επί αόριστον. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την  εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, στην Κύπρο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και πρότεινε να εξεταστούν μέτρα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει σχέδιο «Β» για την Κύπρο, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

--