Τουρκικά ...επί τροχάδην της 2ας Ιουνίου 2012




Ιούνιος 2, 2012.

Στο Ντιγιαρμπακίρ ο Ερντογάν

Άγκυρα.
Ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 ο Ερντογάν μεταβαίνει  στην κουρδική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, ωστόσο πολιτικοί κύκλοι ομιλούν ότι ειδικά μετά τη σφαγή στο Ουλούντερε τα πράγματα δεν είναι ελπιδοφόρα για τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Ο Ερντογάν θα αναγγείλει την έναρξη  πολλών έργων  με την ευκαιρία της παρουσίασης του στο επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του – AKP.
Τελευταία φορά που επισκέφθηκε το Ντιγιαρμπακίρ ήταν το 2005, όπου είχε υποσχεθεί επίλυση του κουρδικού προβλήματος αλλά οι υποσχέσεις που είχε αναγγείλει δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Τη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν  οι τοπικοί φορείς- εμπορικό επιμελητήριο και ένωση τοπικών βιομηχάνων κλπ-  για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, αφού δεν έχει υλοποιήσει τις παλαιές υποσχέσεις του.

--


350 Σύριοι κατέφυγαν στην Τουρκία

Με την αύξηση των εντάσεων στη Συρία εκατοντάδες Σύριοι αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν  από τις εστίες των ένοπλων συγκρούσεων.
Τουλάχιστον  350 γυναικόπαιδα εγκατέλειψαν τη Συρία και εισήλθαν από το Ρέιχανλί της επαρχίας Χατάι στο τουρκικό έδαφος, αναζητώντας προστασία.
--


Επίσκεψη Μαχμούντ Αμπάς στην Άγκυρα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μεταβαίνει στην Άγκυρα την Κυριακή για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το έργο της εθνικής συμφιλίωσης και το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα συναντηθεί με τον πρέδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
--



Συλλήψεις Κούρδων σε έξι επαρχίες


Η τουρκική αστυνομία προέβη σε μεγάλη επιχείρηση ταυτόχρονα σε έξι επαρχίες στις οποίες συνελήφθησαν 14 άτομα κουρδικής καταγωγής, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος  BDP της επαρχίας Ağrı, κοντά στα τουρκο-ιρανικά σύνορα.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας προέβησαν σε επιχείρηση κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άδανα, Μούς και Ντιγιαρμπακίρ κατά τις οποίες συνελήφθησαν 14 αυτονομιστές», σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
--


Κωνσταντινούπολη: Συνέδριο για τη συμφιλίωση στη Σομαλία

Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη για τη συμφιλίωση στη Σομαλία. Οι πολιτικοί της Σομαλίας συμφώνησαν σε πέντε βασικά ζητήματα για το έργο της εθνικής συμφιλίωσης με τη δημιουργία μια νέας πολιτικής δομής.
Παράλληλα επισημάνθηκε ο ανασχεδιασμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αυτής στον οποίο θα συμμετάσχει και η Τουρκία.
Υπεγράφησαν, μάλιστα, δύο κύριες συμφωνίες μεταξύ της Σομαλίας και της Τουρκίας σχετικά με εμπορικές δραστηριότητες και τη δημιουργία περιφερειακών γραφείων ανάπτυξης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του «είναι δίπλα στους Σομαλούς αδελφούς» και ο πρωθυπουργός Ερντογάν ζήτησε από τον ΟΗΕ να επανεξετάσει τη στρατηγική που ακολουθεί προς τη Σομαλία!
--