Ίβανοφ: «Να επιμείνουμε κατά της Ελλάδας»




Ιούνιος 2, 2012.


Σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ των Σκοπίων ο πρόεδρος των Σκοπίων,  Γκεόργκι  Ίβανοφ δηλώνει εξαρχής ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ανοιχτά ζητήματα με  άλλους γείτονες (αναφερόμενος προφανώς στην Τουρκία) και ενδεχομένως να καθυστερήσει το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της χώρας του.


Μάλιστα,  θέτει ως παράδειγμα, για να παρακάμψει τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ,  την περίπτωση της Κροατίας και της Σλοβενίας που είχαν εδαφικές διαφορές και επενέβη τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα θέσει το διπλωματικό ερώτημα: μήπως πρέπει να πει κάτι ο Ευρωπαίος Επίτροπος  στους Έλληνες;

 Ο Ίβανοφ θα τονίσει την θέση της χώρας του,  ότι δικαιώθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, «η οποία αντικατοπτρίζει την πολιτική αναξιοπιστία της Ελλάδας», όπως τόνισε επιχειρώντας να θίξει  τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με τις τοποθετήσεις της FYROM και με εφόδιο -  ατού, την απόφαση της Χάγης,  προτείνει να  βρεθεί μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους σε όλη αυτήν την διαδικασία.

 Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το έγγραφο που παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και νυν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, παίζει ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα,  ο Ίβανοφ θα τονίσει:

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μια νέα εξέλιξη   η οποία επιβάλλεται στις συνομιλίες για τη διαφωνία του ονόματος, αλλά σχετικά με το ζήτημα αυτό  ορισμένα άτομα έχουν κάνει κακή χρήση για καθημερινούς πολιτικούς σκοπούς και προπαγανδιστικούς λόγους.

»Δεν γνωρίζω, πραγματικά, ποιο είναι το κίνητρο, αλλά, προσωπικά πιστεύω, ότι  ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε μια ανεύθυνη και απερίσκεπτη κίνηση, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και πάνω απ’ όλα αντιπαραγωγική  για τη συνολική διαδικασία των συνομιλιών, οι οποίες γίνονται μέσω του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

»Κάνουμε έκκληση για το δημόσιο συμφέρον να έχουμε μεγαλύτερη ενότητα και εποικοδομητική συνεργασία για να αποφευχθούν οι διαιρέσεις και η σύγχυση μεταξύ των πολιτών».


Αναφερόμενος, ακόμη, σε μια νέα αγωγή κατά της Ελλάδας ο πρόεδρος των Σκοπίων θα δηλώσει:

« Η νομική μας ομάδα θα αναλύσει  προσεκτικά όλες τις περιπτώσεις, ειδικά τα γεγονότα πριν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Σικάγου. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Παραβίαση έγινε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία  «δεν ήταν μια συνάντηση ΜΚΟ».

»Πιστεύω ότι  στο Δικαστήριο  θα πρέπει να κοινοποιηθεί  η θέση  να μην  επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά (της Ελλάδας) που κρίθηκε παράνομη  όπως παρουσιάστηκε  πάλι στο Σικάγο. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε  να επιμένουμε με την Ελλάδα να σεβαστεί την ετυμηγορία και σε κάθε περίπτωση  θα λειτουργήσουμε  με το καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντα των Σκοπίων».

--