Βελιγράδι: Ναυάγιο στη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής



Ιούνιος 15, 2012.

Η Αλβανία μπλόκαρε την υπογραφή κοινής δήλωσης των αρχηγών κρατών λόγω Κοσσυφοπεδίου

Βελιγράδι.

 Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική  Ευρώπη (SEECP) ολοκληρώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, χωρίς να υπογραφεί κοινή δήλωση, αφού ο εκπρόσωπος της Αλβανίας είχε αντιρρήσεις στο προτεινόμενο σχέδιο του κειμένου.


Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Σελίμ Μπελιορτάια, όταν οι συμμετέχοντες πρότειναν ένα σχέδιο δήλωσης, ανέφερε ότι παρά τη καλή του θέληση να παραβρεθεί  στην σύνοδο κορυφής, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει  το κείμενο διότι όπως είπε δεν ήταν αρκετά εποικοδομητικό.

«Τη δήλωση αυτή δεν μπορούμε να τη δεχτούμε, διότι δεν αντικατοπτρίζει τη σημασία των συμφωνιών που επετεύχθησαν (μεταξύ  Βελιγραδίου και Πρίστινας) και την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε ο Μπελιορτάια, με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, που προήδρευε εκείνη την ώρα, σημείωσε ότι η δήλωση αυτή δεν υιοθετήθηκε λόγω της αντίθεσης ενός κράτους.

Ο Μπελιορτάια νωρίτερα στην ομιλία του επανέλαβε ότι τα Τίρανα και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσα μέλη στη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία για μια περιφερειακή αντιπροσώπευση της Πρίστινα θα πρέπει να  εφαρμοστεί πλήρως και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εκπροσωπείται και να αντιμετωπίζεται ως ένα «πλήρες μέλος».

«Η Αλβανία δεν  μπορεί  να δεχθεί αυτό το σχέδιο, δεδομένου ότι δεν αναφέρεται το ψήφισμα της Μπούντβα και η σύμβαση που επιτεύχθηκε για την υλοποίησή της», είπε ο Αλβανός εκπρόσωπος.

Ο Βούκ Γέρεμιτς τόνισε ότι  η συνάντηση δεν έχει κοινή δήλωση και ότι μάλλον δεν θα υπάρξει περαιτέρω συνέχεια αυτής.

--
 Πηγές Τανγιουγκ & Φόκους