Σκόπια: Με επεισόδια η αλλαγή της ονομασίας των οδών


 Έσπασαν τις πόρτες του δημοτικού συμβουλίου των Σκοπίων οι διαμαρτυρόμενοι της αντιπολίτευσης  φωνάζοντας "προδότες" και 'Βούλγαροι'.


Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για βουλγαρισμό και προδοσία!

Ιούνιος 15, 2012.

Σκόπια.

«Το όνομα του θρυλικού αρχηγού  του βουλγαρικού επαναστατικού κινήματος – ВМРО και ο δάσκαλος της βουλγαρικής γλώσσας, Τοντόρ Αλεκσαντρόφ,  μετά από 70 χρόνια  ‘αναστήθηκε’ μετονομάζοντας ένα δρόμο των Σκοπίων με το όνομά του, εν μέσω διαμαρτυριών και κραυγών και επεισοδίων ότι είναι Βούλγαρος», γράφουν  τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.


Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση των Σκοπίων –SDSM (πρώην Ένωση Κομμουνιστών) και στρεφόταν κατά της μετονομασίας τριάντα δρόμων της πρωτεύουσας του κράτους.
Ο μονόδρομος ‘Σαλβαδόρ Αλιέντε’ μετονομάστηκε σε ‘Τοντόρ Αλεκσαντρόφ’ και η οδός ‘Στηβ Ναούμοφ έγινε «οδός Φίλιππου Β’».

Δημοτικοί σύμβουλοι από το SDSM και υποστηρικτές του κόμματος επιτέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στα Σκόπια για να αποφευχθεί η μετονομασία των δρόμων.

Οι Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φωνάζοντας «Προδότες»  «Βούλγαροι» και «Βουλγαρία» και καθόρισαν την αλλαγή των ονομάτων των οδών των Σκοπίων ως «ιστορική γενοκτονία».

Σύμφωνα με το SDSM τα ονόματα των ανταρτών είναι οι πραγματικοί ήρωες της χώρας, ενώ ο Τοντόρ Αλεκσαντρόφ ήταν «ο μεγαλύτερος χασάπης του σλαβικού λαού».

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 1941-44 (βουλγαρική κατοχή των Σκοπίων) μια οδός είχε ονομαστεί ως Τοντόρ Αλεκσαντρόφ.

--