Τουρκική προειδοποίηση έναντι στρατιωτικών κινήσεων της Συρίας στα σύνορα



 «Η Τουρκία αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής»


Ο Ερντογάν είπε πως η συγκρατημένη αντίδραση της Άγκυρας στο περιστατικό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «αδυναμία»


Ιούνιος 26, 2012.

Άγκυρα.

 «Φρενάροντας» από μία μία άμεση απάντηση στην κατάρριψη του μαχητικού F-4 Phantom -που επιμένει ότι χτυπήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο- η Τουρκία προειδοποιεί με στρατιωτική δράση σε ενδεχόμενες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων της Συρίας στη μεθόριο. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής με τη Συρία, την ώρα που λάμβανε ηχηρό μήνυμα στήριξης από το ΝΑΤΟ για την κατάρριψη -χωρίς ωστόσο να τίθεται επί τάπητος το επίμαχο Άρθρο 5 περί συντονισμένης αντίδρασης της Συμμαχίας.


Μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση -ενώ ήταν σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σε επίπεδο μόνιμων πρεσβευτών στις Βρυξέλλες- ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η «ορθολογική» αντίδραση της Άγκυρας στο περιστατικό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Η οργή της Τουρκίας είναι τόσο δυνατή, όσο πολύτιμη είναι η φιλία της, τόνισε.

«Το γεγονός ότι ήμαστε διαλλακτικοί δεν σημαίνει ότι ήμαστε ήμερα πρόβατα. Μην ξεγελά κανέναν η ψύχραιμη στάση μας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Επανέλαβε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αποτελεί «εχθρική πράξη» εκ μέρους της Συρίας και προειδοποίησε ότι στο εξής η Τουρκία θα θεωρήσει απειλή και στρατιωτικό στόχο οποιαδήποτε κίνηση συριακών στρατιωτικών μονάδων στη μεθόριο.

«Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που προσεγγίζει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα θα θεωρείται στρατιωτική απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος» δήλωσε ο Ερντογάν ανακοινώνοντας την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής κατά μήκος των συνόρων.

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιδοθεί σε πολεμοκαπηλεία, ωστόσο τόνισε ότι η επίθεση στο μαχητικό αεροσκάφος, η οποία υπογράμμισε πως σημειώθηκε εσκεμμένα, δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Μίλησε για μία «δειλή επίθεση» εκ μέρους του καθεστώτος Άσαντ, σημειώνοντας: ««Δεν υπήρξε η παραμικρή προειδοποίηση από τη Συρία. Και μετά λένε αναίσχυντα ότι είναι φίλοι μας. Πρόκειται για μια εχθρική πράξη» δήλωσε ο Ερντογάν.

Συνέχισε διαμηνύοντας ότι η Τουρκία «θα υποστηρίξει το [συριακό] λαό» μέχρι να πέσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «αιματοβαμμένο δικτάτορα».

«Ο συριακός λαός είναι αδελφός μας. Η Τουρκία θα υποστηρίξει το συριακό λαό με όλους τους απαραίτητους τρόπους μέχρι να σωθεί από την καταπίεση, από τη σφαγή, απ' αυτό τον αιματοβαμμένο δικτάτορα και την κλίκα του» δήλωσε ο Ερντογάν.

Το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζει ότι η κατάρριψη του μαχητικού έγινε εντός του εναέριου χώρου της και δεν είχε καμία επιλογή πέραν της κατάρριψης δεδομένου ότι πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος και πολύ κοντά στις ακτές. Η Δαμασκός έχει μιλήσει για καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της, τονίζοντας ότι το αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί ακόμη και αν ήταν συριακό.

Η Τουρκία ζήτησε -και έλαβε- τη στήριξη του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του μαχητικού κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατόπιν επίκλησης από την Άγκυρα του Άρθρου 4 περί έκτακτων διαβουλεύσεων της Συμμαχίας σε περίπτωση που κράτος-μέλος θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια ή η εδαφική του ακεραιότητα.

Θεωρείται πως είναι η δεύτερη φορά στα 63 χρόνια της ιστορίας του ΝΑΤΟ που κράτος-μέλος ζητά ενεργοποίηση του Άρθρου 4.

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έκανε κατά τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο επίκληση του πολύ ισχυρότερου Άρθρου 5 που καλεί το ΝΑΤΟ να θεωρήσει ότι επίθεση σε βάρος κράτους-μέλους συνιστά επίθεση στο σύνολο της Συμμαχίας και προβλέπει συντονισμένη αντίδραση.

«Υποστηρίζουμε την Τουρκία σε πνεύμα αλληλεγγύης» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr