Σκόπια: Τα βρήκαν δημοσιογράφοι και κυβέρνηση…



Ιούνιος 13, 2012.
Η Ένωση Δημοσιογράφων των Σκοπίων (ЗНМ) σε συνάντηση που είχε με την κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία για την αποποινικοποίηση της δυσφήμισης δια του τύπου και της προσβολής,  καθορίστηκε, επιπρόσθετα,  το ποσό της αποζημίωσης για ηθική βλάβη.


Έτσι,  το ποσό της αποζημίωσης για ηθική βλάβη θα είναι € 2.000 για το δημοσιογράφο- συντάκτη, €10.000 για τον κύριο επεξεργαστή των κειμένων και €15.000 για τον ιδιοκτήτη των μέσων ενημέρωσης.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τέουτα Αρίφι,  η οποία προεδρεύει της ομάδας εργασίας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δείχνει ότι μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα, όταν ο στόχος είναι κοινός για την επίτευξη υψηλότερων δημοκρατικών αξιών στην κοινωνία.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης των Δημοσιογράφων, Νάσερ Σελμάνι, τόνισε ότι  «δόθηκε μια αποδεκτή λύση που είναι η βέλτιστη σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων. Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Σελμάνι, στοχεύει στη βελτίωση της δικαστικής πρακτικής και ενισχύει τον επαγγελματισμό και τα πρότυπα  του δημοσιογραφικού κλάδου.

« Ο νόμος που τιμωρεί τον δημοσιογράφο έχει τελειώσει. Θα καθιερωθεί ένα σύστημα που να δίνει την ευκαιρία στο δημοσιογράφο να αποδεικνύει την αλήθεια των γραπτών του, αν δεν ζητήσει συγνώμη να έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει τους λόγους της άρνησής του. Ο καθορισμός, εξάλλου,  ενός μέτρου στην επιβολή πληρωμής για ηθική βλάβη,  αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξαντληθούν  όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το νόμο περί ραδιοφωνίας, εργατικού δικαίου, εκστρατείες της κυβέρνησης  και το νομικό καθεστώς που διέπει την τηλεόραση.
--